organiclife.co.il
  דף הבית arrow חקלאות אורגנית arrow סוכריות של ירקות - חוות גן השדה בכפר רות
שלישי, 26 ספטמבר 2017
 
 
סוכריות של ירקות - חוות גן השדה בכפר רות הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

מראה החלקה האורגנית במושב כפר רות משובב נפש. שורות שורות של שומר, אפונה, חסה אדומה, זוקיני ועוד מני ירקות, מנצנצים בשמש, מתוחים ומבריקים למסדר בוקר. רעי עסוק בהנחיית אחד העובדים בהכנת הערוגה בה ישתלו היום כרישה. אני מחכה בסבלנות לשמוע מה עומד מאחורי ההצהרה הטלפונית שלו: " גורמה? זה פה, הגעת למקום הנכון".

רעי, מנהל שיווק ומכירות במקור, גילה עניין באקולוגיה, והחליט ללכת לקורס פרמקולצ'ר (תרבות חקלאית בת קיימא - צורת חיים והתיישבות אקולוגית), אצל טליה שניידר. במהלך לימודיו, נדלק על הנושא והחליט לגדל ירקות אורגניים. לאחר שחיפש שטח מתאים שלא עובד בשנים האחרונות, רכש חלקה של עשרה דונם בכפר רות והחל בגידול.

Image

 

"אנחנו בית חרושת לירקות ", הוא מסביר. "כל הזמן שותלים וקוטפים. בגלל העבודה מול לקוחות, אנחנו צריכים שהירקות יבשילו בהדרגה, כדי שנוכל לספק ירק מסוים באופן קבוע, במשך כל העונה. זה לא כמו בשוק הסיטונאי שם מוכרים שדה שלם שנקצר באותו היום. אצלנו חייבים לשמור על רצף ומחזוריות."   אנחנו מתחילים להסתובב בין הערוגות ומגיעים לערוגה של האפונה הסינית. רעי קוטף חופן ומגיש לי. בעודי מכרסמת וממתינה לטעם המוכר לי אני מגלה להפתעתי טעם חדש. הירק נראה כמו תרמיל רחב ושטוח עם בליטות עגולות שיוצרים הזרעים, עדיין רכים. לירק טעם עסיסי חמצמץ ומתוק. התרמיל הפריך מבחוץ והזרעים הרכים והלחים מבפנים, מהווים חטיף מדהים בפשטות ובעסיסיות שלו. מיד החלו להתרוצץ בראשי תמונות של סלט ירוק עסיסי שיכיל את הירק המרענן..   

 ImageImageImage

יש לומר שלרעי הגעתי על בטן ריקה, אבל לא לזמן רב. רועי דואג לגבות את דבריו עם טעימות נוספות מהתוצרת החקלאית, שהיו לא פחות מפתיעות. קשה להתעלם מהעובדה שהעלים והירקות נראים מאד יפים יחסית לגידולים אורגניים אחרים. אני לא מתאפקת ושואלת אם הם משתמשים ביותר חומרי הדברה (ישנם חומרים שמאושרים לשימוש בגידולים אורגניים). "חומרי הגנה" מתקן אותי רעי. "המזיק העיקרי הן פטריות, אני מנסה להגן בעיקר על העלים באמצעות שמנים כמו שמן עץ הנים".

"אבל בראש ובראשונה", אומר רעי, "יש להקים מערכת שמאזנת את עצמה שכן לא ניתן לבודד את מה שקורה לצמח מסוים מכלל הגידולים. מזיקים של ירק אחד הם פונדקאים של טורפי המזיק לצמח אחר. יש ירקות שצורכים המון חנקן מהאדמה ויש כאלה שמעשירים אותה. צריך לדעת מה לשתול ליד מה כדי ליצור מערכת בריאה ומאוזנת, שמזינה את עצמה, ככל שקרובים יותר לשווי משקל, פוריות הקרקע גדלה משמעותית".

ImageImage

רעי מספר שיש הבדל בולט בין הגידולים של היום לאלו שלפני שנתיים. "המערכת ללא ספק מאוזנת יותר", הוא אומר. "לא את הכל אפשר להסביר, אבל גם בחומרים שמאושרים לשימוש, אני משתמש פחות מאחרים".

אחרי סיור בשטחים הפתוחים פנינו לחממות, שם טעמתי מהמלפפונים, מעגבניות המיני פלאם (כמו עגבניות תמר אבל קטנטנות) שנקטפו טריות טריות ולא ניתן היה להשוות אותם לירקות שאנחנו קונים אפילו בשוק. רעי מספר שיש לקוחות שקוראים לעגבניות האלה סוכריות שרי ולי נותר רק לפנטז על קערה גדושה בהן ללא כל תוספת, פרט לספר טוב.  

כשביקשתי להבין מה הופך את הירקות האלו לכל כך יוצאים דופן בטעמם ובעסיסיות שלהם, השיב רעי בפשטות: "הם טריים". בשל העובדה שירקות אורגניים אינם מרוססים ואינם מהונדסים גנטית, חיי המדף שלהם קצרים יותר ולכן הם מגיעים פעמים רבות לבית הלקוח ביום שנקטפו, כלומר טריים, עסיסיים וטעימים. הירקות ברשתות השיווק, לעומת זאת, מאוכסנים פעמים רבות בקירור ומגיעים לצלחת ימים שלמים אחרי שנקטפו, לאחר שהם מאבדים הרבה מערכם התזונתי ומטעמם.

Image

רוב הלקוחות של רעי, לדבריו, הם כלל לא פריקים של אורגני אלא פשוט אנשים שאוהבים אוכל טוב ומוכנים לשלם עליו עוד כמה שקלים. מי שקונה מספר פעמים מתרגל לטעם הטוב של הירקות הטריים ולא מצליח עוד להסתפק בטעמם של הרגילים.

כיום ישנם כ- 100 לקוחות קבועים ברשימה של רעי. פעמיים בשבוע, בימים שלישי וחמישי, יוצאים משלוחים ליעדים שונים (ת"א, מודיעין והסביבה וירושלים), את ההזמנה עושים הלקוחות בטלפון או במייל יום לפני ולפי זה מכינים תוכנית קטיף שכן הירקות נקטפים ביום שהם מגיעים ללקוחות. הלקוחות בת"א קונים בצורה מרוכזת דרך הקואופרטיב האורגני (קבוצת צרכנים שקונה באופן מרוכז ישירות מהחקלאי) ובכך מוזילים עלויות.

הגידולים המיוחדים בהם מתמחה רעי:

חציל יפני - נראה כמו נקניק קבנוס ונטעם סופר גורמה. קשה לתאר כמה מיוחד היה הטעם שלו והתגובות של הלקוחות היו נלהבות.

תירס מיוחד - מזן סופר מתוק, כל כך מתוק שניתן לאכול אותו בלי לבשל. "הלקוחות שאלו אותי אם אני מזבל את החלקה בסוכר", אומר רעי.

זוקיני סנברסט - ירק צהוב ופחוס, מתוק ומתאים במיוחד לאפיה. נחטף כל-כך מהר שרעי לא מצליח לספק את הביקוש.

Image

בשבועות הקרובים אמורה להגיע קבוצה מהקואופרטיב האורגני לחווה, לשמוע קצת הרצאות ולאכול ארוחה אורגנית. לדברי רעי ישנם לקוחות ששוכחים לעיתים להזמין משהו, אז הם קופצים לשדה והם קוטפים להם במקום.

חקלאות היא עבודה קשה ובייחוד חקלאות אורגנית. צריך להיות כל הזמן דרוכים, לזהות מזיקים בזמן, לעשב, לשתול ולקטוף ללא הפוגה. רעי שבמקביל לניהול החווה מנהל גם את סניף מודיעין של החברה להגנת הטבע, מדבר על שלוש שעות שינה בלילה כצ'ופר. על החווה הוא אומר, שצריך להיות חרוץ ויעיל כדי להצליח, אבל בכל מקרה לא מתעשרים מזה. כשרואים את התשוקה הגדולה בעיניו מבינים מאיפה הכוח המניע.

Image

בעתיד מתכנן רעי להקים סככה גדולה מחומרים ממוחזרים ולקיים סדנאות פרמקלצ'ר, וכן להזמין שפים שיעבירו קורסי בישול לקהל הלקוחות. בינתיים נחכה לסדנאות ונמשיך ליהנות מהירקות הטעימים והמופלאים שהוא מוציא תחת ידיו.  

לפרטים נוספים: רעי פויכטונגר  6939320 - 054,    כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
לאתר: www.gan-hasade.com

 

 

 

 

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים