organiclife.co.il
  דף הבית
שלישי, 27 יוני 2017
 
 
עד כמה האוכל שלנו מהונדס גנטית? הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

Imageהחודש נערך הכנס האורגני הראשון בתאטרון גבעתיים, שמחתי לקחת בו חלק ולהעביר הרצאה בנושא צרכנות אורגנית נבונה. אחת ההרצאות החשובות ששמעתי הייתה על הנדסה גנטית ובהחלט הגיע הזמן לכתוב ולספר לכם גם על זה.


מהי הנדסה גנטית? ההגדרה של הנדסה גנטית היא: יציאת מולקולות במעבדה המכילות גנים חדשים או צרופים גנטיים חדשים. שינויים אלו נעשים ברמת ה DNA. כך בעצם מוציאים בתנאי מעבדה גן עם תכונות מסויימות מצמח אחד ומחדירים אותו לDNA של צמח אחר.

 

למה צריך את ההנדסה הגנטית? המטרה של הנדסה גנטית היא השבחה של צמחים והשתלת תכונות חדשות לצמח. בעבר השבחה כזו נעשתה באמצעות הכלאה, בהכלאה מאביקים צמחים עם תכונות שונות ובוחנים את הצאצאים שלהם, כאשר מזהים מוטציה או שילוב תכונות מיטבי כמו גובה, צבע, גודל, עמידות לחום, עמידות למזיקים וכו׳ היו מייצרים זרעים ומשווקים צמח משובח יותר. תהליך זה היה ארוך יותר ותוצאותיו לא תמיד ענו על הציפיות.


המטרות של ההנדסה הגנטית היום הם בעיקר לייצר צמחים שעמידים למזיקים ולחומרי הדברה. צמחים שעמידים למזיקים יפחיתו שימוש בחומרי הדברה. אבל צמחים שעמידים לחומרי הדברה בעיקר לקוטלי עשבים מהווים היום את רוב הפיתוחים בהנדסה גנטית לחקלאות.

למה צריך צמח שעמיד לקוטלי עשבים או לחומרי הדברה? מאחר ובשדה יש תחרות בין הגידולים ובין העשבים השוטים על משאבים כמו מים, מזון בקרקע, מרחב מחיה, אור שמש וכו׳ החקלאים נוהגים לרסס קוטלי עשבים כדי לאפשר לצמח זמינות מירבית של משאבים, אבל לא רוצים לרסס יותר מדי כדי לא לפגוע בגידולים.

 

אם מצליחים להנדס גידול שעמיד בפני קוטלי עשבים, אפשר לרסס כמות גדולה מאד ובכך למנוע מהעשבים לנבוט ולצמוח. כך גם האיזון העדין בשימוש בחומרי הדברה, עליהם לקטול מזיקים מבלי לפגוע בגידול החקלאי. שימוש בצמחים מהונדסים גנטית יאפשר לחקלאים להשתמש בכמויות גדולות הרבה יותר ובחומרים אגרסיביים יותר, לגדל בקלות רבה יותר, תוך סיכון נמוך יותר להפסדים.


מטרות נוספות של הנדסה גנטית הוא פיתוח גידולים שעמידים בפני עקות סביבתיות כמו חום, רוחות, יובש או לחות, שלג וכו׳ ובכך יצומצמו הפסדי המגדלים. עמידות בפני התפתחות פטריות על גבי היבולים. פיתוח פירות וירקות בעלי ערך תזונתי גבוה יותר, העשירים יותר בחלבון/ ויטמינים /מינרלים וכו׳. פיתוח מגוון ושפע של מזונות על ידי שנוי צבע, טעם, צורה, מרקם של פירות וירקות וכו׳. גידול צמחים מהונדסים למטרות טיהור קרקע ומים. על פניו רוב המטרות נראות חשובות וראויות, השאלה היא מה עלול להיות המחיר?


הסכנות בהנדסה גנטית חשש מפני הפרת שיווי המשקל הקיים בטבע. אם נפתח זנים של צמחים עמידים מדי בפני קוטלי עשבים וחומרי הדברה, הם עלולים להשתלט על אזורי גידול נרחבים, על חשבון צמחים אחרים המהווים בתי גידול של מגוון בעלי חיים ולהפר את האיזון האקולוגי. עמידות בפני חומרי הדברה וקוטלי עשבים תגביר את השימוש בחומרים מזיקים והם עלולים לפגוע בבריאות שלנו, לזהם את הקרקעות ואת מי התהום והנהרות.

כמו כן ישנו חשש מפני פגיעה עתידית בבריאות האדם. גם בגלל שאריות חומרי הדברה במזון ועם בגלל העובדה שאין לנו יכולת להעריך מה יהיו ההשלכות של ההנדסה הגנטית לאורך שנים, על בריאותנו.

חלבונים טרנסגניים (שעברו הנדסה גנטית) עלולים ליצר תגובות אלרגיה חריפות. מוצרים טרנסגניים צריכים לעבור בדיקות אלרגיה לפני שהן משווקים. לאנשים רגישים הסובלים מאלרגיה מומלץ להימנע מצריכת מוצרים שעברו הנדסה גנטית.

גם כמות הרעלנים בצמח נבדקת לפני אישור המוצר, בשל חשש מפני עליה ברמה של הרעלנים הטבעיים של המזון בעקבות השינוי הגנטי. במקרה של יצור רעלנים מוגבר הגידול נפסל לשימוש.

 בביצוע הערכת בטיחות למזון מהונדס, בודקים האם נוספו למזון חומרים חדשים שלא היו בו קודם כגון הורמונים והיסטמינים אשר עשויים להשפיע על תקינות תהליכים בגוף האדם ועל חילוף החומרים.

המדינות המובילות בגידולים מהונדסים הן ארה"ב, בתעשיית המזון בארה"ב כ- %50 מזני התירס והסויה מהונדסים גנטית (בעלי עמידות לקוטלי עשבים או למזיקים). נכון להיום, למעלה מ- %80 מגידולי הסויה בעולם מהונדסים גנטית וכך גם כ- %30 מגידולי התירס וכ- %20 מגידולי הקנולה.

מה קורה בישראל? בישראל כיום אסור גידול צמחים מהונדסים למטרות מסחריות ולכן אין תוצרת חקלאית מקומית שעברה הנדסה גנטית. אין איסור על יבוא מוצרי מזון מהונדסים גנטית ולכן בכל זאת ניתן למצוא בישראל פירות וירקות מהונדסים שמקורם מחו״ל. לפי החוק, אין חובת סימון של מוצרים מיובאים מהונדסים גנטית ואין לנו אפשרות לדעת.
שימו לב במיוחד השנה, בשנת שמיטה כמות הפירות והירקות המיובאים בשוק גדולה באופן משמעותי מהרגיל. סימון ופיקוח חלק מהמוצרים המיובאים נושאים סמל של חברת פיקוח שמאשרת שאין במוצר מרכיבים מהונדסים גנטית. חפשו על האריזה את המילים GMO Free / NON GMO או סמל שמכיל את המילים האלה.

המוצרים המהונדסים ביותר הם תירס, סויה וקנולה. הרבה מהמזונות המיובאים מכילים מרכיבים אלה. ביצור הרבה מאד מהמוצרים בישראל, נעשה שימוש בחומרי גלם מיובאים, שעברו הנדסה גנטית ומאחר ואין חובת סימון של רכיבים מהונדסים גנטית, אין לנו אפשרות לדעת מה אנחנו אוכלים.

בישראל הדרכים היחידות לדעת אם המזון המעובד/מתועש שקנינו מכיל חומרי גלם שעברו הנדסה גנטית, הן סימון וולונטרי של היצרן או רכישת מזון אורגני. לפי החוק, מוצר לא יכל להקרא אורגני אם הוא מכיל רכיבים מהונדסים גנטית. אנשים שסובלים מאלרגיות ורוצים להמנע ממזון מהונדס גנטי, יכולים להתמקד בפירות וירקות מתוצרת מקומית וממוצרים אורגניים.

אם יש לכם רעיונות, שאלות וסיפורים מעניינים לחלוק איתי, אתם מוזמנים לשלוח לי מייל לכתובת:
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
הילה אפללו - נטורופתית


 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
Advertisement
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים