organiclife.co.il
  דף הבית arrow המטבח האורגני arrow בישול אורגני arrow צמחי בר למאכל
רביעי, 28 יוני 2017
 
 
צמחי בר למאכל הדפס דואל
מאת הילה אפללו   
Imageבשנים האחרונות המודעות לליקוט צמחי בר למאכל הולכת וגדלה. אנשים הולכים לסדנאות, יוצאים למסעות ליקוט ולומדים לאכול את הצמחים ולהשתמש בהם לבישול ואפיה. הספר "צמחי בר למאכל" של אורי מאיר צ'יזיק בהוצאת "מפה", מאפשר ללקטים המתחילים לזהות צמחי בר נפוצים ומספק מגוון מתכונים טעימים.

 


אורי מאיר צ'יזיק, עוסק בהיסטוריה של התזונה ובקשר המסורתי של התזונה לריפוי כבר מספר שנים, הוא מעביר הרצאות על תזונה, סדנאות בישול בריא, מדריך סיורי ליקוט ועוד. הספר "צמחי בר למאכל" משלב למעשה את הידע של אורי בתחום התזונה הטבעית, את הנסיון בתחום ליקוט צמחי בר למאכל ובין הכשרון והאהבה הגדולה שלו למטבח.

במבוא מספר אורי על ההסטוריה של הליקוט, מדגיש את עקרונות הליקוט, כללים ועצות וכן מזהיר מפני צמחים רעילים, לכן מומלץ לקרוא היטב את המבוא לפני שתתחילו בליקוט. כמו כן מדגיש אורי "אין צורך ללמוד את רזי הליקוט של כל הצמחים בבת אחת. מומלץ להתחיל בהדרגה, בצמחים מוכרים וקלים יחסית לזיהוי".

 

Image 

 

הספר כולל 28 מסלולי טיולים, רובם בדרגת קושי בינונית, כמה קלים ושלושה מסלולים קשים. המסלול מלווה במפה קטנה, ומכיל הסברים, נקודות ציון ואתרים שונים המפוזרים לאורך המסלול, וכן הסברים על הצמחיה שגדלה לאורך המסלול.

בכל מסלול מתמקד אורי בשני צמחים (פרחים/ שיחים /עצים) הראויים למאכל, לכל צמח יש כרטיס ביקור המספק מידע לגבי שמו העברי, המסורתי והמדעי, על המשפחה אליה הוא שייך, האם הוא מוגן או לא, מהי עונת הליקוט ומהם החלקים האכילים (שורש / קנה / גבעול / עלה / פרח / זרעים וכו') היכן הוא צומח והוראות בטיחות.

בהמשך יש הסבר לגבי ההסטוריה של השימושים בצמח, למאכל, ריפוי או פולחן ולבסוף מתכונים להכנת סלטים, מרקים, תבשילים או מאפים טעימים מהצמח שלוקט.

בהסכמתו של אורי, תוכלו לקבל טעימה מהספר, ולהכיר אחד מתוך עשרות הצמחים שמופיעים בו. כולנו מכירים את הסרפד, אבל רובנו לא העלנו על דעתנו לנסות ולאכול את הצמח הצורב הזה.

Image  

סרפד
שם עברי: סרפד צורב; סרפד הכדורים
שם ערבי: אנג'רה, קורייש, קוריצה
שם מדעי:
Urtica urens ; Urtica pilulifera
משפחה: סרפדיים"מוגנו: אינו מוגן
עונת ליקוט: מתחילת החורף עד תחילת הקיץ
חלקים  אכילים: עלים ופירות
היכן גדל: בגינות, בצידי דרכים ובשדות בלתי מטופחים
אזהרה: עלי הסרפד צורבים ולכן יש לקטוף אותם בזהירות – עם כפפות או בעזרת שקית ניילון. הצריבה מקורה בחומצת נמלים (Formic Acid). חומצה זו מכילה היסטמין, חומר המופרש בגוף האדם כתגובה מקומית של מערכת החיסוןץ הצריבה החיצונית אינה מזיקה לגוף, לכן פרט לתחושה לא נעימה אין צורך לחשוש ממנה. אם בכל זאת נצרבתם, אפשר להקל על הצריבה בעזרת סודה לשתיה מהולה במים.

"הסרפד מוזכר בתנ"ך בספר ישעיהו: "תחת הסרפד יעלה הדס" (ישעיהו נה, 13). הנביא מבטיח שכשישוב עם ישראל לציון יתחלף הסרפד הצורב בהדס, בעל הריח הערב. שמו של הסרפד בערבית הקלאסית, אנג'רה, נגזר מהמילה "נכנס לעונת הקיץ", זאת משום שעונת הצמיחה של הסרפד ארוכה, ורואים אותו מתחילת החורף ועד לתחילת הקיץ.

Image


הסרפד עשיר מאד בוויטמינים ובמינרלים כמו סידן, ברזל ואשלגן. הוא מכיל כמות גדולה של כלורופיל, ואכילתו מסייעת לטיהור הדם, לבריאות התאים ולחיזוק מערכת החיסון. בימי קדם ייחסו הרופאים לסרפד תכונות מרפאות רבות: וזרעיו היו מרכיב נפוץ בתרופות העשויות ממקור צמחי. מרקחות מזרעי הסרפד שימשו, בין השאר, לריפוי של מחלות כמו אסטמה והפרעות במערכת העיכול ובדרכי השתן. גם ברפואה העממית הסרפד משמש להגברת מתן שתן. כן הוא משמש לחיזוק כללי, לעצירת שטפי דם, לטיפול בסוכרת, להרגעת כאבים ועוד.

חליטה מעלי סרפד טריים או יבשים מחזקת את הגוף ומסייעת לספיגת ברזל. סרפד נחשב למפחית דימום ולמגביר ייצור חלב אם, ועל כן מומלץ לשתות חליטה של סרפד בזמן הווסת ובתקופת ההריון וההנקה. לסובלים מדלקת מפרקים מומלץ להכות בענפי ספד על המפרקים. התגובה שיוצר החומר באיזור מסייעת לריפוי הדלקת.

 

מתכוני סרפד:
קציצות סרפד אפויות
מרק סרפד
קיש סרפד


Image

  מתוך הספר: "צמחי בר למאכל" מאת אורי מאיר צ'יזיק, בהוצאת מפה.

בעזרת הספר יכול כל אחד, ללא כל ידע מוקדם, לצאת לטיול נחמד, ללמוד על הצמחים המתאימים למאכל הגדלים לאורכו של המסלול, לנשום אוויר נקי, להנות מהנוף, ללמוד קצת על ליקוט בפועל ולבסוף להכין ולאכול את הצמחים.

הספר מצוייד בצילומים מקסימים של הצלם אסף רונן, הוא ערוך היטב, אסטתי, קל מאד לשימוש, פשוט ונוח. המסלולים מתרכזים בעיקר בצפון הארץ, קצת במרכז והגבול הדרומי הוא הרי ירושלים. הייתי שמחה לקרוא גם על מסלולים וצמחים  נוספים במישור החוף, השפלה, במורדות הרי יהודה, חבל לכיש, הנגב והערבה. אולי בספר המשך?

  עכשיו נותר לחכות לשבת יפה ושטופת שמש, כדי שנוכל לטייל ולהכיר את המסלולים שהספר מציע, בנתיים נוכל לחפש חלק מהצמחים בגינה ובשדות מסביב. 

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים