organiclife.co.il
  דף הבית arrow בלוגים arrow הגן של מגי arrow השומר - מחלב אם ועד לסלט
רביעי, 22 אוקטובר 2014
 
 
השומר - מחלב אם ועד לסלט הדפס דואל
מאת מגי רוזנברג וחוה.ס   

Imageהגיעה העונה והשומר גדל סוף סוף בגינת הירק. מגי וחוה, מספרות על שומר פשוט (Common Fennel) ועל שומר תרבותי. תכונות, סגולות רפואיות, תרופות סבתא וכמה רעיונות לשימוש במטבח האורגני.

 

 

 

את השומר הפשוט אנו מוצאים בישראל מבאר-שבע וצפונה, בצדי הדרכים. הוא שייך למשפחת הסוככים, פריחתו צהובה ( בין אפריל לנובמבר) ניחוח האניס שלו יציף אותנו כאשר נמולל כל חלק מחלקיו השונים: העלים, הגבעול, הזרעים, השורשים.

דווקא בגלל ריחו המיוחד לא כל אחד אוהב שומר, להוציא את ההולנדים שמשתמשים בו בתעשיית הממתקים, היינות, הבשמים ועל כל ארונית חדר שנה תמצאו חפיסת ממתקי אניס שחורים. בכל מקרה שווה לאוהבים ולדוחים לשמוע מעט על תולדות השומר ועל חשיבותו כמזון ולרפואה.

מהם מרכיבי השומר?
שמן נדיף המכיל אסטרגול ואנתול (האחרון אחראי לריח האניס) , חומצות שומניות, פלבונואידים (נוגדי חמצון), ויטמינם ומינרלים. 

 לפי ניסים קריספל, השומר הפשוט הוא צמח בר שצומח בארצות הים התיכון והשומר התרבותי שהתפתח מן הפשוט מקורו באטליה. בכל מקרה הוא מוזכר במקורות ממצריים העתיקה, מסין, מהודו ובעולם היווני העתיק הוא הפך לסמל ניצחון וכונה "מרתון" ע"ש שדה הקרב בו נצחו האתונאים את הפרסים. בצפון אפריקה שומר מתובל בחומץ ומלח מסיים סעודה דשנה ומקל על מערכת העיכול. אז מה טוב בזה?

 

שומר ומערכת העיכול:  לחלוט ברותחין 2 כפיות זרעים, להשהות 2-3  דקות ולשתות כטיפול בכאבי בטן, גזים, עצירות ושטיפת חלל הפה מחמת ריח לא נעים (ברור שקיים גם תה שומר בשקיות למי שמעדיף לא לטרוח יותר מדי).

שומר ומערכת הנשימה:  לחלוט כנ"ל ולהוסיף דבש. עובד יפה על שיעול ודלקות של דרכי הנשימה העליונות. כמו-כן, להרתיח כוס זרעים בסיר, לשאוף את האדים כשהראש מכוסה במגבת).

שומר ועיניים: הערבים משתמשים במים שהם חלטו לשטיפת עיניים מודלקות וגם כנגד דלקת גרון ובעיות עיכול.

 

שומר לחבישה: יוצרים חבישה עם עלי וחליטת שומר ומניחים אותה על שדי מינקת או על מפרק כואב. הערבים טוענים שהחבישה מקלה על שדיים נפוחים.

שומר לחלב אם: חליטה של הזרעים השלמים מגבירה ייצור חלב. כף שומר בכוס מים רותחים לכסות ולהמתין 15 דקות ואז לשתות.

Image

שומר לאכילה:
*טיגון קל של עלי שומר בשמן זית ושימוש בשמן לטבילת לחם או כרוטב קל.

* ניתן לבשל כמרק או כתוספת למרק את העלים, הגבעולים כשהם רכים ואת הפקעת.

* הפשוט ביותר הוא לפרוס את הפקעת לפלחים דקים, לתבלם בלימון, שום, מלח ושמן זית ולאכלם כמות שהם.

* לטחון את הזרעים (ואפשר גם את העלים  לאחר יבושם) ולהשתמש באבקה לטיבול סלטים.

* במזרח הרחוק השומר הטחון הוא אחד ממרכיבי הקארי.

* בכל חלקי השומר אפשר להשתמש כתוסף לדגים ולבשר. יש המשתמשים בשומר עם דגים כדי למתן את הטעם הטבעי של הדג.

* את פלחי פקעת השומר ניתן גם להחמיץ.

* שומר מאודה: לחצות את הפקעות לשניים, לאדות קצרות, להניח בתבנית ולאפות קצרות. להגיש עם רוטב לפי טעמכם. ניתן להשתמש ברוטב המורכב מיוגורט, שום, פלפל לבן, מלח צמחים, (מלח המופק מצמחי תבלין יבשים טחונים) בכתישה עצמית וכף של סובין שיבולת שועל. לבשל עד לצמצום הנוזלים ולצקת על ראשי השומר. אפשר גם לתבל בטחינה מעבודה עצמית.

*אפשר לחתוך את השומר קטן קטן ולהוסיף לסלט ירקות חי, לאורז בתהליך הבישול, למרקים ועוד.

 

שימושים נוספים:
להכין שקיות קטנות עם זרעי שומר ולתלותם בארונות. חוה מספרת על שלמדה הרבה על השומר בתקופת הצבא: "בהיותי חיילת, נצמדתי תמיד לצוותי-שדה כל אימת שהיינו (צוות הווי) נתקלים בהם בדרכים. מהם למדתי דברים רבים על הישרדות בתנאי שדה ובין השאר כיצד להשתמש בכל חלקי השומר לחליטת תה, לבישול, לטיגון ואפילו להכנת מדורה וזאת מפאת השמן המצוי בתוכו בשפע ונדלק בקלות".

ועוד עניין קטן:
מפאת ריחו השומר שימש בימי הביניים ליצירת קמעות כנגד "הרוחות הרעות" - תרתי משמע.

בתאבון!

 
הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם מלא
אימייל
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים