organiclife.co.il
  דף הבית arrow המטבח האורגני arrow בישול אורגני arrow חוגגים את תחילת השנה באורגני
שני, 21 אוגוסט 2017
 
 
חוגגים את תחילת השנה באורגני הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

Image אצל חלק גדול מהאוכלוסיה בישראל, הפכו החגים מאירועים דתיים טקסיים ומרגשים, עם משמעות פנימית עמוקה - לארוחות משפחתיות גדולות, עם הרבה אנשים והמון המון אוכל, הרבה יותר ממה שהיינו באמת צריכים. אז איך מתמודדים עם סוגיית האוכל בחג?

 

 
אז תחילה כדאי להיות קצת יותר מודעים לכמויות האוכל שאנחנו צורכים גם אם הוא אורגני ובריא. גם למקפידים ביננו יש נטיה לשחרר את הרסן בחג ולאכול יותר מדי. לרוב אנחנו גם לא מרגישים ממש טוב אחר-כך, יש תחושת כבדות וחוסר אנרגיה.

אבל מצד שני, אלו הם באמת מועדים מיוחדים והאוכל המושקע והמיוחד שאנחנו לא זוכים לאכול כל יום, אבל מאד נהנים ממנו בחגים, הוא חלק בלתי נפרד מהכיף ומהאווירה. דילמה -  אז מה עושים?

יש שתי דרכים עקריות להתמודד עם הדילמה:
1. לא להיות קיצוניים, לאפשר לעצמנו לטעום מהעוגה או מהאוכל המדהים והלא כל-כך בריא של הסבתא או הדודה, אבל בכמויות קטנות, לא לטרוף!
2. לנסות להכין אוכל בריא, מושקע, מעניין ומגוון, שונה ממה שאנחנו בדרך כלל אוכלים וזאת על מנת להמשיך ולהרגיש את אווירת החג ולהתענג על האוכל.

אז איזה דברים מיוחדים אנחנו יכולים להכין לחג?
רימונים
הרימון זוכה לעדנה מחודשת בשנים האחרונות. מחקרים רבים שבדקו את הסגולות הרפואיות שייחסו לו במשך מאות ואלפי שנים, גילו את היתרונות הבריאותיים שלו והוא חזר להיות פופולארי.

הרימון עשיר מאד בנוגדי חמצון אפילו יותר מיין אדום ותה ירוק. מחקרים מייחסים לו פעילות אנטי סרטנית ומחזקת מערכת חיסון.  כמו כן מונעים הפוליפנולים (נוגדי החמצון) את  חמצונו של הכולסטרול (LDL)  ובכך מעכבים התפתחות של טרשת עורקים ומסייעים בהורדת לחץ הדם.

שימושים מסורתיים נוספים הם השימוש בקליפת הרימון כדי לעצור דימומים וכן כדי להפיק צבע  ידידותי לצביעת בדים. הרימון משמש גם לטיפול בכאבי ראש ובחילות הנובעים משתיית יתר של אלכוהול, הוא משמש גם לעצירת שלשול, אבל כדאי לזכור שאכילה מופרזת של גרגירי הרימון עלולה לגרום לעצירות.

סלט קינואה/אורז עם שומשום ורימונים
מרכיבים:
3 כוסות של קינואה מבושלת (להוראות בישול לחץ כאן) או אורז בשמתי מלא
1/2 כוס שומשום מלא
1 כוס גרגרי רימונים
1 חופן חסה חתוכה
כף דבש
2 כפות לימון סחוט טרי
מלח ופלפל

אופן הכנה:
מערבבים את הקינואה / אורז, עם השומשום, הרימונים והחסה. לערבב היטב את הלימון והדבש בכוס ליצוק על הכל ולערבב.

סלט טאבולה רימונים
מרכיבים
כוס בורגול
1 כוס מים רותחים
2 זרי פטרוזיליה קצוצים (עלים בלבד)
1/3 זר נענע קצוץ (עלים בלבד)
4 בצלים ירוקים קצוצים דק
1 כוס גרגרי רימונים
¼ כוס מיץ לימון סחוט טרי (מי שאוהב יכול להוסיף יותר)
3 כפות שמן זית
מעט מלח

אופן הכנה:
1. מכניסים את הבורגול לקערה ויוצקים עליו את המים מערבבים ומשרים כ- 20 דקות עד לספיגת הנוזלים.
2. אחרי שהבורגול התקרר מעט, מערבבים את כל החומרים היטב ומגישים (לשמור בקירור עד להגשה)


דגים
מי מאתנו שבחר להיות צמחוני מוזמן לדלג על הפסקה הזו, אבל אלו שאוכלים מזון מהחי, אז דגי ים צפוני הם האלטרנטיבה הבריאה והמומלצת יותר. (דגי ים צפוני = סלמון, מקרל, טונה, הליבוט). דגי הים הצפוני עשירים בחומצת שומן מסוג אומגה 3 ולכן עדיפים על דגים אחרים.

מאחר ודגים הם חלק בלתי נפרד מארוחת החג, מומלץ לוותר על הקרפיון השנה ולבחור בדג ים צפוני כמו סלמון או טונה, זה טעים זה קליל וזה בריא. למתכונים נוספים - לחצו כאן.

סלמון ברוטב פלפלים קלויים
מרכיבים:
4 מנות פילה סלמון
2 פלפלים אדומים
1 שן שום כתוש
5-7 עלי בזיליקום
מלח, פלפל לבן
מעט שמן זית

אופן הכנה:
קולים בתנור 2 פלפלים עד להשחמה של הקליפה, להוציא ולשמור בכלי סגור. הפלפלים נשארים בתוך הכלי עם האדים וזה מסייע להפריד את הקליפה. אחרי שהפלפלים מתקררים מקלפים את הקליפה ומגלענים. שמים את הפלפלים, הבזיליקום, השום והתבלינים (ללא שמן) וטוחנים לרוטב אחיד וחלק.

מרטיבים מעט את הידיים בשמן זית ומורחים בעדינות את פילה הסלמון, מניחים בתבנית פיירקס, עם העור כלפי מטה ואופים בחום של 180 מעלות, במשך 7 דקות. הדג צריך להיות ורוד אבל עסיסי, לא לתת לו להתיבש. יוצקים את  הרוטב על הפילה בנדיבות ומחזירים לתנור ל-2 דקות נוספות ומגישים.

דבש
אחרון אחרון חביב, הדבש, הוא מורכב ברובו מגלוקוז, פרוקטוז ומים, צבעו וטעמו תלויים בצוף הפרחים ממנו נוצר. הדבש נחשב למזון חי (כמו נבטים), בגלל שהוא מכיל אנזימים המשתתפים בתהליך ייצור הדבש. בדבש יש עשרות סוגים של פלבנואידים, שהם נוגדי חמצון חזקים וקוטלי חיידקים.

לדבש יש תכונה לספוח אליו נוזלים, למנוע התפתחות דלקת ולזרז ריפוי. לכן הוא מתאים כל כך למריחה על פצעים, חתכים וצלקות ניתוח, בעבר היו משתמשים בדבש בבתי חולים למריחה על התפרים אחרי ניתוח קיסרי. (בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שמורחים דבש על תפרים או פצעים גדולים).

פרט לסגולות הרפואיות הרבות של הדבש, יתרונו הגדול הוא טעמו המתוק והנפלא, והעובדה שהוא בריא וטבעי יותר ממוצרי הסוכר המזוקקים או תחליפי הסוכר הכימיים שאינם מומלצים. אין זה אומר שמומלץ לצרוך את הדבש ללא הגבלה, אלא שעדיף יהיה להשתמש בו להמתקה במידה מתונה.

הדבש משמש אותנו להכנת מאכלים רבים לפניכם 2 מתכונים המכילים דבש.
לעוגיות שומשום בריאות ומזינות, ללא אפיה- לחצו כאן.
לרוטב ויניגרט הדרים לסלט - לחצו כאן.

לקראת ארוחת החג
תנסו כמה שתוכלו להישאר מודעים לעובדה שהרעב יוצא הדופן שתוקף אותנו בחג הוא פסיכולוגי, חברתי, משפחתי ולא פיזיולוגי. תביאו איתכם לפחות מנה אחת בריאה שאתם אוהבים ואז נסו לאכול מהדברים הבריאים בכמות גדולה יותר וממנות השחיתות בכמויות קטנות, כך תוכלו לצלוח את החג בכיף, ללא רגשות אשמה ועם הטעמים המתוקים של הילדות.

חג שמח, ושנה טובה ומופלאה, הרבה בריאות ושפע, עונג ושותפות משאבים הוגנת.

 

 

 

 

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים