organiclife.co.il
  דף הבית arrow המטבח האורגני arrow בישול אורגני arrow רוזמרין במטבח האורגני
שלישי, 12 דצמבר 2017
 
 
רוזמרין במטבח האורגני הדפס דואל
מאת הילה אפללו   
Imageבתחילת המאה ה-20 השתמשו בגבעולי הרוזמרין לחיטוי האוויר ותלו זרים של הצמח בבתי חולים. היום אנחנו מזהים את ריחו העז כמעט בכל פינה, בגינה הפרטית, באדניות ובגינות ציבוריות. לרוזמרין שימושים רבים שכדאי להכיר וגם כמה מתכונים.


 

תרופות סבתא
לרוזמרין תכונות אנטי בקטריאליות, הוא נוגד חמצון ודוחה כינים.
תה רוזמרין מכינים מכף אחת של עלי רוזמרין מיובשים בכוס מים רותחים, מכסים עם צלוחית ומחכים רבע שעה. התה יכול לשמש לחיטוי, אחרי שיתקרר יכול התה לשמש לשטיפת הקרקפת תוך כדי עיסוי, כדי לטפל בקשקשים ולעודד זרימת דם בקרקפת ובכך להאט נשירת שיער.

התה יכול לשמש גם למצבים של כאבי ראש, מגרנה, כאבי בטן, נפיחות, גזים ואי סדירות במערכת העיכול. הרוזמרין ממריץ זרימת דם ולכן הוא עשוי להעלות לחץ דם, משפר תפקודים קוגניטיביים, מעורר ומרענן. תה רוזמרין אינו מתאים לסובלים מיתר לחץ דם!

ניתן להפיק מהרוזמרין שמן עיסוי הממריץ את הדם ומעורר - משרים עלי רוזמרין בשמן שקדים/שמן ענבים או שמן בסיס אחר למשך שבועיים, מסננים את העלים ומשתמשים בשמן. יש להרחיק אותו מחום ולהשתמש בו במתינות, השימוש עלול ליצר תחושת חום מקומית בשל המרצת הדם. עיסוי בשמן רוזמרין אינו מתאים לסובלים מלחץ דם גבוה.

ייבוש - חותכים גבעולי רוזמרין (לפני הפריחה),  ותולים במהופך במקום מאוורר, מוצל ויבש, אח"כ מסירים את העלים מהגבעולים ושומרים בצנצנת סגורה.

גידול רוזמרין - רוזמרין הוא צמח עמיד מאד. הוא זקוק לאדמה מנוקזת היטב, מעט מים ושמש מלאה. ניתן להפריד יחורים משורשים של צמח בוגר או לשהתמש בזרעים.

דוחה כינים - הרוזמרין ידוע כדוחה כינים ומשמש למניעה וטיפול, למידע נוסף על דרכים טבעיות לטיפול בכינים לחצו כאן.

בישול עם רוזמרין - רוזמרין, משמש לחליטות תה, לתיבול בשרים, ירקות ולחמים. ניתן להשתמש בעלים ירוקים או יבשים. לפניכם כמה מתכונים אורגנים נחמדים:

פסטה עם רוזמרין
חומרים:
2 כפות שטוחות של עלי רוזמרין טרי (ללא גבעולים) קצוץ דק
חבילת פסטה (500 ג"ר)
1/2 כוס זיתים קצוצים
3 שיני שום פרוסות דק/כתוש (אפשר להוסיף או להפחית בכמות לפי העדפה אישית)
1/3 כוס שמן זית מכבישה קרה

אופן ההכנה:
מבשלים את הפסטה, מסננים ושוטפים במים חמים.
יוצקים חצי מכמות שמן הזית לסיר, מחממים (לא מרתיחים) ומוסיפים את הרוזמרין הזיתים והשום, מערבבים היטב, אחרי שהתערובת מתחממת, מוסיפים את הפסטה המבושלת, מערבבים, מורידים מהאש, מוסיפים את יתרת שמן הזית, מערבבים ומגישים.

אנטי פסטי
חומרים:
2 פלפלים חתוכים לרבעים
1 בטטה גדולה חתוכה לאצבעות דקות
2 קישואים פרוסים באלכסון
2 כפות שמן  זית מכבישה קרה
3 שיני שום כתושות
מלח גס
כף עלי רוזמרין טרי/יבש

אופן ההכנה:
מכניסים את כל המרכיבים לקערה ומערבבים היטב עם הידיים.
מרפדים תבנית בנייר אפיה ומפזרים באופן אחיד את הירקות.
מכניסים לתנור בחום גבוה למשך כחצי שעה, מערבבים כל 10 דקות.
ניתן לאכול חם או קר.

סלמון סוכריה של חגית
חומרים:
פילה סלמון
מלח, פלפל
כפית שמן זית מכבישה קרה
חצי כפית לימון סחוט טרי
גבעול רוזמרין טרי

אופן ההכנה:
מרטיבים נייר אפיה מתחת לברז וסוחטים היטב.
מניחים את הפילה על נייר האפיה עם העור כלפי מטה,
מתבלים עם המלח, פלפל לימון ושמן ומעסים קלות את הדג.
מניחים על הדג את גבעול הרוזמרין מגלגלים בתוך ניר האפיה ומקפלים בצדדים כמו עטיפה של סוכריה.
אופים בתנור כ-35 דקות בחום בינוני.

את הרוזמרין ניתן לגדל באדניות או בעציצים וכן בגינה, אפשר סמוך לצינור של המזגן. הוא עמיד, קל לטיפול, משמש כמרחיק מזיקים מהגינה האורגנית וגדל טוב יותר ליד מרווה. בקיצור, כדאי לגדל שתיל אחד לפחות, קרוב לבית ולהנות משפע האפשרויות שהוא מציע.

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים