organiclife.co.il
  דף הבית arrow המטבח האורגני arrow בישול אורגני arrow כל שרצית לדעת על קטניות ולא העזת לשאול
ראשון, 21 ספטמבר 2014
 
 
כל שרצית לדעת על קטניות ולא העזת לשאול הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

Imageהקטניות חוזרות. ובגדול ! למה כדאי לנו לאכול אותן? ניסיתם פעם לבשל חומוס והוא לא התרכך, נמאס לכם להשרות את הקטניות ולבשל אותן זמן רב? אתם נבוכים מתופעות הלוואי הריחניות?  כמה זמן לוקח לבשל כל דבר? לפניכם מדריך הקטניות המלא.

 

קטניות הן מקור מצוין לחלבון, סידן, ברזל וסיבים תזונתיים ולפיכך הן מחליפות את מוצרי הבשר בתזונה הצמחונית. הדור האחרון ממעט להשתמש בקטניות (אולי כי קשה לעשות מהן פאסט-פוד) אבל הבישולים מבית סבתא ואמא אצל חלקנו, היו תמיד עשירים במגוון עצום של קטניות, ריחות וטעמים, שהיוו תמיד מזון זול, מזין, זמין ונוח לאחסנה.


בשנים האחרונות ישנה התעוררות בצריכת הקטניות (ואין מדובר בחומוס למריחה עשיר בחומרים משמרים שקונים בסופר). המודעות הגוברת לאוכל בריא ומזין, מגבירה באופן טבעי את צריכת הקטניות שכן אפשר לעשות מהן הכל: מרקים, פשטידות, תבשילים, קדרות, ממרחים, סלטים וחטיפים.


בשווקים ובחנויות לממכר תבלינים מגוון עצום של קטניות ודגנים במשקל. יש לציין שחשוב לקנות במקומות בהם יש תחלופה גבוהה של מוצרים כדי להבטיח מוצר טרי. מי שאוהב שווקים מוזמן לגלות (בפרט בשוק לוינסקי) עולם עצום של דגנים וקטניות (בכל שוק יש לפחות באסטה אחת ). מומלץ מאוד לבוא, לקנות ולהתנסות.


אז מה יש לנו. אפונה ירוקה, אפונה שבורה, חומוס קטן וגדול, פולי סויה, עדשים צהובים, כתומים, ירוקים, שחורים, שלמים או חצויים, פול ירוק, פול מצרי, פול גדול יבש, שעועית מש, שעועית ירוקה, שעועית לבנה קטנה, שעועית לבנה גדולה, שעועית מנומרת, שעועית שחורה אזוקי ועוד.

אפונה

חומוס

סויה

עדשים

פול

שעועית

בישול הקטניות
לפני בישול הקטניות מומלץ להשרותן במים (לכסותן לגמרי) לפחות 8 שעות (מומלץ אפילו 24, אם אפשר). יש להחליף את המים כל כמה שעות. את האפונה והעדשים אין צורך להשרות.

את הקטניות השטופות והמסוננות יש להכניס לסיר ולהוסיף מים. על מפלס המים להיות בגובה של עשרה ס"מ מעל הקטניות הגדולות קרי: חומוס, פול, סויה, ושעועית ושלושה ס"מ מעל הקטנות: עדשים ואפונה. חשוב מאד לא להוסיף מלח. המלח עוצר את הבישול של הקטניות ומקשה אותן. יש להוסיף מלח רק בסוף הבישול כשהקטניות כבר רכות. 

זמן בישול הקטניות

קטניות זמן בישול
אפונה 1 שעה
חומוס 4 - 4.5 שעות
סויה 4 - 4.5 שעות
עדשים 25 דקות
פול 4 - 4.5 שעות
שעועית תלוי בגודל ובסוג 1 - 3 שעות

 

 אם אין זמן להשרות ולבשל קטניות מה עושים? 
בישול קטניות לא לוקח (במובן של גוזל..) הרבה זמן אלא אורך הרבה זמן. אין צורך לעמוד ליד הסיר, ניתן לעשות במקביל דברים אחרים ורק לבדוק מדי פעם שיש מספיק מים.


מומלץ לבשל כמות גדולה של קטניות בכל פעם, לחלק למנות קטנות ולהקפיא. כך אפשר ליהנות מקטניות לעיתים קרובות ללא צורך בהכנות ממושכות (השרייה ובישול). את זמן הבישול  אגב ניתן לקצר באופן משמעותי אם משתמשים בסיר לחץ.


אם אתם מתכננים להשתמש בחלק מהקטניות לטובת תבשילי קדרה או חמין, חלקו את הקטניות, אחרי ההשריה בלבד, למנות והקפיאו. קטניות מבושלות אחרי ההפשרה, לא  מתאימות לבישול ארוך, כמו קדרות וחמין, שכן הן יהפכו למחית חסרת צורה.


מה עושים עם הגזים?
נכון, אכילת קטניות מעלה את ייצור הגזים במעי, זה יכול לגרום לעיתים לנפיחות בבטן ועוד פחות נעים לנפיחות קולניות וריחניות אל מחוצה לה. אז מה עושים?


בעיקרון, חיידקי המעיים מתרגלים בהדרגה לפירוק הקטניות ועם הזמן כמות הגזים פוחתת. עד אז ניתן לנקוט בכמה פעולות בכדי למזער את הנזק. ראשית, השרייה ממושכת של הקטניות והחלפה של המים עשויה לסייע. שנית, החלפת מי הבישול אחרי הרתיחה הראשונה וסילוק הקצף הלבן שצף על גבי המים. כמו כן הנבטה של הקטניות מפחיתה בצורה משמעותית את ייצור הגזים במעי וגם מסייעת להשגת ערך תזונתי גבוה יותר של הקטניות. אפשרות נוספת היא שימוש בתבלינים קרמינטיביים (סופחי גזים) בזמן הבישול, לדוגמא: כמון, שומר, אניס וקימל.

בתיאבון

 

 
< קודם   הבא >
הרשמה לניוזלטר
שם מלא
אי-מייל
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים