organiclife.co.il
  דף הבית arrow המטבח האורגני arrow בישול אורגני arrow דבש - לא רק לנו קר
רביעי, 28 יוני 2017
 
 
דבש - לא רק לנו קר הדפס דואל
מאת חיים אורגניים   
Imageאחרי שהחלטנו לרכוש דבש אורגני, נקי מרעלים ושילמנו עליו לא מעט כסף, הגיע החורף, הטמפרטורות צנחו והדבש שלנו התגבש ושינה את צבעו. אין מה לדאוג כמו שמסביר יורם פז, מנכ"ל מכוורות עמק חפר, הדבש לא מקולקל ולא מזוייף.


דבש אורגני הוא דבש מקורו בצוף פרחי בר. הצוף נאסף ע"י הדבורים מפרחים שלא רוססו. הטיפול בדבורים ובדבש הנרדה מהכוורת מבוצע תוך הקפדה על כללי החקלאות האורגנית.

הכוורות של הדבש האורגני מוצבות במרחק של עד שלושה קילומטרים משדות שרוססו בחומרי הדברה; לא מחטאים את הכוורות בכימיקלים; לא מחממים את הדבש; ציוד הכוורות, כולל הדונג, נקי מכימיקלים ובניגוד לשיטת ההזנה הרגילה, הכוורן האורגני מאכיל את הדבורים שלו אך ורק בדבש שהן מייצרות ולא בתמיסה של מי סוכר. לכן דבש אורגני הוא יקר יותר מהדבש הרגיל.

התגבשות הדבש בחורף היא תהליך טבעי שאינו פוגע באיכות הדבש - ניתן בקלות להחזירו למצבו הנוזלי

 Image

בימי החורף הקרים קורה לעיתים שהדבש הנמצא בצנצנת מתגבש. יש שסבורים שההתגבשות מעידה על כך שהדבש התקלקל והם ממהרים להחזיר אותו לחנות שבה הוא נרכש או להשליך את הצנצנת עם הדבש שנותר לאשפה.

מנכ"ל מכוורות עמק חפר, יורם פז, אומר שהתגבשות הדבש היא תהליך טבעי הנובע מהרכב החומרים שבדבש ומהמצאות אבקת פרחים בתוכו. ההתגבשות היא עדות לכך שהדבש לא חומם בתהליך האריזה. צורת ההתגבשות נבדלת בין סוגי הדבשים השונים. לעיתים מתגבש הדבש לגרגירים דמויי סוכר ולעיתים לממרח לבן. ההתגבשות מתחילה כאשר הדבש נעשה "מעונן" ובהמשך הוא הופך למוצק.

דבש שהתגבש, כמו כל דבש אחר, יכול להישמר שנים מבלי להתקלקל. במצריים התגלה דבש מתקופת הפרעונים שאיכותו נשמרה. למעשה, חיי המדף נקבעים על ידי המשווקים למועד כלשהו באופן שרירותי למצב שבו בשל תנאי אחסון לא טובים איכות הדבש תדרדר, אולם בשמירה נכונה הוא יכול להשאר שנים רבות.

לדברי פז, ההתגבשות בתוך הצנצנת חייבת להיות אחידה. צנצנת שבחלקה דבש נוזלי ובחלקה דבש מגובש מעידה על ערבוב של דבשים שונים או על דבש פגום ובמקרה כזה אפשר בהחלט להתלונן בנקודת המכירה ולדרוש להחליף את הדבש.

כדי להחזיר את הדבש למצבו הנוזלי ניתן להשרות את צנצנת הדבש בכלי עם מים חמים. אם לאחר מספר דקות הדבש נותר מגובש, יש להחליף את המים שהצטננו במים חמים חדשים עד לחזרת הדבש למצב הנוזלי. ניתן כמובן לאכול את הדבש גם במצבו המגובש - ויש אף שמעדיפים אותו במצב זה.

שימו לב דבש מפרחי בר, דבש טבעי וכו' אינם דבש אורגני. דבש אורגני הוא דבש הנושא את הסמל של אחת מחברות הפיקוח האורגני, כמו הדבש של משק לין, מכוורת עין חרוד מאוחד ועוד.

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים