organiclife.co.il
  דף הבית arrow תיירות אורגנית arrow מזון לנשמה - מושב צפרירים
שני, 21 אוגוסט 2017
 
 
מזון לנשמה - מושב צפרירים הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

לבית הזה במושב צפרירים תמיד יקבלו אותך בחיוך ובזרועות פתוחות, עמנואל יליד המושב, עם שיער ארוך אסוף בקוקו
 וזקן מכסיפים, עיניים גדולות וכהות, כאלה שמשרות רוגע, שאין שמץ של ביקורת בהן, וחיוך גדול. אותו תוכלו למצוא רוב הזמן במטבח שוקד על אפיית לחמים שונים, טחינת התבלינים טריים, יצירת תערובות תבלינים , שמנים, ממרחים ושאר מטעמים הודים מגוונים. רינה נמצאת תמיד יותר בקדמת הבמה, היא זו שתפציר בכם לשבת, להרגיש בנוח, לחלוץ נעליים, לפתוח כפתור במכנס, לכבות פלאפונים ולהתמכר לחוויה.

רינה ועמנואל

את רינה ועמנואל פגשתי לראשונה לפני יותר מ- 3 שנים. שמענו עליהם מחברה שמארגנת טיולים, הגעתי עם בן זוגי לארוחה הודית, לא ידענו מה מגישים, כמה זה עולה? ומה זה בדיוק בית? מסעדה? קצת מכל אחד? זו הייתה חוויה מדהימה מבחינה קולינרית, אך מרשים לא פחות הוא המפגש עם רינה ועמנואל כאנשים.

לבית הזה במושב צפרירים תמיד יקבלו אותך בחיוך ובזרועות פתוחות, עמנואל יליד המושב, עם שיער ארוך אסוף בקוקו וזקן מכסיפים, עיניים גדולות וכהות, כאלה שמשרות רוגע, שאין שמץ של ביקורת בהן, וחיוך גדול. אותו תוכלו למצוא רוב הזמן במטבח שוקד על אפיית לחמים שונים, טחינת התבלינים טריים, יצירת תערובות תבלינים , שמנים, ממרחים ושאר מטעמים הודים מגוונים. רינה נמצאת תמיד יותר בקדמת הבמה, היא זו שתפציר בכם לשבת, להרגיש בנוח, לחלוץ נעליים, לפתוח כפתור במכנס, לכבות פלאפונים ולהתמכר לחוויה. היא תספר שלל סיפורים, תקפוץ לעזור בבישולים, תדאג שנעים לכם ושלא חסר כלום, וכמובן אם עמנואל עסוק היא גם תסביר מה יש בכ– 15 הצלחות עם התבשילים, הרטבים, המטבלים והלחמים שפרשו לכבודנו על השולחן, אני הייתי שבעה עוד לפני שהצלחתי לטעום מהכל ושלא תחשבו לרגע שזה עצר אותי מלהמשיך. בדרך כלל אחת הצלחות כוללת סלט גינה אורגני מגינת הירק הפרטית : שלל עלים ירוקים, פרחי כובע הנזיר שצובעים את הסלט ומינים רבים של תבלינים.

מטעמים הודים

האוכל המוגש הוא מאכלים הודיים אותנטיים, עמנואל אוהב את המטבח ההודי עוד מינקות, אימא שלו ילידת בומבי ובשלנית מעולה (יש לה אפילו עץ קארי גדול בגינה – צאצא קטן שלו גדל היום בגינתם של עמנואל ורינה).

לפני כ- 6 שנים יצאו השניים להודו למשך שנה, נסעו לחיות את הודו בלי לתכנן מראש, הם טיילו, חוו ולמדו הרבה, עמנואל נכנס למטבחים במנזרים טיבטים, למסעדות פועלים מקומיות ולכל מטבח שהיה נדמה שיש משהו חדש ללמוד. עם שלל הרשמים, הריחות והמתכונים חזר עמנואל לארץ והיום יש למטבח בצפרירים רפרטואר מאכלים מרשים.

הפעם כשהגעתי לביקור, אחרי החיבוקים החמים, הובילה אותי רינה אל החצר, "ארגנו זולה קטנה לארוחת הבוקר" , אמרה והצביעה על השולחן עגול נמוך בקצה הגינה, חציו בשמש חציו מוצל. ומסביבו בולי עץ ככיסאות. לשולחן הוגשו לאט לאט, קערת טחינה בזיליקום טעימה וריחנית, חצילים קלויים ברוטב, פלפלים קלויים וזיתים שחורים מצומקים תוצרת בית מעולים, לחם טרי וחם שיצא ממש עכשיו מהתנור, אבוקדו, פואה (מאכל הודי מאורז מותפח) מזין ומפנק, חביתה שנראית יותר כמו פשטידה (כמו הפריטטה האיטלקית) מתובלת ונימוחה. את כל זה ליוותה לימונדה מצויינת וכמובן שיחה נעימה. אח... איזה כיף לבוא לפה כל פעם מחדש, עמנואל נכנס הביתה להכין תה ג'ינג'ר עם לימון וסוכר (ממכר!!)

אחרי שסיימנו את הארוחה וקצת לפני שעמנואל חזר לשולחן עם סלט פירות טרי ומרענן, רינה הייתה צריכה להיות לרגע רק סבתא כי הנכדה שלהבת דרשה את תשומת הלב שמגיעה לה.

אני נשארתי לי ב"זולה", עם השקט, הרוח הנעימה, השמש המחממת והנוף המדהים שנפרש לפני, והרגשתי לרגע אבל רק לרגע לא קשורה לכלום, לא לעבודה, ללימודים, למחויבויות שלי כאמא, למשכנתא ולצרות, פשוט הייתי... והיה לי הכל, אוכל טוב, שתיה מתוקה ומנחמת, שמש חמה, רוח מלטפת ואווירה קסומה.

עמנואל ורינה נותנים תחושה שהאירוח והאוכל ניתנים באמת מכל הלב ובהנאה רבה, האוכל מתבשל ומוגש בשמחה וחיוך. האווירה, השקט והקרבה לטבע עוטפים מכל עבר ואפשר להישען אחורה ולהתפנק בלי שום ייסורי מצפון - פשוט להנות.

 

מרכז מזון לנשמה

רינה מספרת שהבית שלהם הוא בעצם מרכז שנקרא מזון לנשמה, לתוך השם הזה הם יצקו את הדברים שהם אוהבים ומאמינים בהם כמו הכנת אוכל הודי צמחוני לאורחים מזוג ועד 150 איש.

המרכז מקיים אירועים כמו פסטיבלים שכוללים מוסיקה ריקוד ואוכל הודי בחצר הבית – בעיקר באביב ובקיץ, הפקות מיוחדות כמו:

מרחב מטפלים : מפזרים "זולות" עם מזרונים או מיטות טיפולים מתחת לעצים בחצר, מקיפים אותם בבדים. בכל זולה יש מטפל, אנשים מגיעים מקבלים טיפול וכשהם מסיימים עמנואל מגיש להם ארוחה מפנקת – כמה שעות של ניתוק. התגובות הן מדהימות, אנשים כל-כך מתלהבים, הטיפול (עיסוי שמנים/שיאצו/עצמת הרכות/רפלקסולוגיה וכו') בטבע מתחת לעץ באוויר הפתוח הוא ללא כל ספק עוצמתי הרבה יותר מהטיפול בחדר סגור, יש שמזמינים טיפול אחד ונשארים לשלושה ארבעה, אירועים כאלה דורשים המון לוגיסטיקה ולכן לא קורים לעיתים קרובות אלא כשיש דרישה של מספיק אנשים.

עוד מציע המרכז "שערים לתובנות חדשות" רינה מעבירה פעילויות של דינמיקה קבוצתית תוך שימוש בקלפי טארוט – לדבריה זו לא פתיחה רגילה בקלפים אלא הזדמנות לדבר על החיים מזווית אחרת, כשהקלפים משמשים ככלי. זה מתאים למשפחות, ימי הולדת, מסיבות רווקות וגם לקבוצות ממקומות עבודה.

כמו כן מציע המרכז דיסקרטיות נדירה, יש כמה אנשים ידועי שם שחוגגים אצלנו באופן קבוע וזוכים לאירוע ייחודי ומפנק בקרב בני משפחה או חברים ולפרטיות מוחלטת (ומטעמים אלה כמובן, לא נזכיר את שמותיהם).

בימי החורף הקרים מארחים בני הזוג בתוך הבית לצד הקמין , בשבוע שעבר לדוגמא, הייתה קבוצת חבר'ה צעירים מת"א שטיילו בעבר בהודו ורצו מסיבת יום הולדת ייחודית. לכבודם נתלו פוסטרים הודים על הקירות, נרות דלקו בכל פינה, רינה לבושה בסרי הגישה אוכל לצלילי מוסיקה הודית ולקינוח במקום עוגה, הגישו פוג'ה עם קוקוס ופרחי יסמין ועוד ממתקים הודים משובחים.

כשמזג האוויר מאפשר, נפרשים מזרונים וכריות גדולות מסביב לשולחן נמוך על הדשא אל מול הנוף המרהיב ואפשר לשכב, לשבת, להתרווח ולאכול בקצב הודי נינוח ולהירגע.

אחת מפעילויות המרתקות ביותר לדעתי שמציע המרכז "מזון לנשמה" היא

סדנאות הבישול ההודי . מה שעושה אותן כל-כך ייחודיות היא העובדה שמתחילים ממש מאפס : נפגשים בבוקר אוכלים ארוחת בוקר עורכים הכרות ואז מתחילים בהכרות עם הקטניות והתבלינים.

רינה מסבירה שהרבה אנשים נרתעים מאוכל הודי כי רק מרשימת התבלינים אפשר לקבל סחרחורת, חלקם לא מוכרים לנו ואת רובם לא נמצא בחנויות שאנחנו רגילים לבקר בהן.

המטרה של הסדנה היא לתת את הבסיס ולהפוך את חווית הבישול ההודי לידידותית יותר.

כדי שלאוכל יהיה טעם אמיתי, מסביר לי עמנואל, לא ניתן להשתמש בתבלינים קנויים, את כל התבלינים אנחנו טוחנים לבד בערך פעם בשבוע כדי לשמור עליהם טריים וארומטיים.

תבלינים הודים מוכנים, שניתן לקנות היום בארץ, מיוצרים בכמויות תעשייתיות, טחינת כמות גדולה של תבלינים ערבובם אריזתם לוקחת הרבה זמן ובזמן זה באים התבלינים במגע עם האוויר ומתחמצנים. פרט לכך שלא ניתן לדעת כמה זמן הם שכבו בקופסאות עד שהגיעו לצלחת שלנו. בסדנאות מסבירים רינה ועמנואל איפה אפשר לקנות את התבלינים, איך הם אמורים להראות, להריח מה אמור להיות הטעם שלהם, איך טוחנים אותם במטחנת קפה או כותשים במכתש ועלי. אח"כ מתחילים לבשל עד 17:00 בערב, כולל כמובן ארוחת צהריים באמצע, בימים יפים מחכים לראות את השקיעה ומתפזרים הביתה שבעים ומרוצים.

לחברה הרציניים מארגנים לפעמים סיור לשוק של קרית- גת ומראים להם בדיוק מאיפה לקנות את התבלינים ואת קופסאות התבלינים.

כששאלתי אם אנשים מתחילים לבשל אחרי הסדנה ולטחון תבלינים בעצמם, רינה מספרת שכמה מהמשתתפים חזרו הביתה זרקו לפח את כל התבלינים המעופשים שיש להם בבית והתחילו לבשל אוכל הודי לשמחת המשפחה והחברים שבאים לטעום. בעזרת ההדרכה ובעיקר בעזרת ההתנסות מתגברים רוב האנשים על הרתיעה ומגלים שזה אפשרי, פשוט וטעים .

לבקשתי להוסיף לכתבה מתכון טוב לחורף שלפו רינה ועמנואל את המתכון הבא בשמחה (באדיבות מרכז מזון לנשמה):

צ'אי

צ'אי הוא משקה הרחוב ההודי בנפוץ ביותר. בכל קרן רחוב בכל רכבת נמכר הצ'אי במחיר שווה לכל נפש, מקומיים ותיירים מכורים למשקה המתוק והריחני הזה:

מצרכים:
תה בתפזורת (רצוי תה שגודל במזרח הרחוק, הודו, סרילנקה וכו')
חלב
מים
סוכר

תבלינים:
1 תרמיל הל שלם
1 מקל קינמון
מעט אבקת זנגוויל יבש
מספר מסמרי ציפורן
מספר גרגרי פלפל שחור שלם

אופן ההכנה:
את התבלינים השלמים יש לכתוש במכתש ועלי לחתיכות גסות ולהניח בצד
לחמם בפינג'אן מים, תה בתפזורת וסוכר ולהביא לרתיחה.
להוסיף את תערובת התבלינים ולבשל מספר דקות על אש נמוכה.
להוסיף את החלב, להביא לרתיחה ולכבות.
למזוג דרך מסננת

אם אתם מעוניינים לשלב את הביקור בצפרירים בטיול ייחודי בחורש הטבעי של שמורת צפרירים יפנו אתכם רינה ועמנואל לחגית שריקר שמדריכה סיורים קטנים וקסומים באזור הבתולי והלא מוכר.

גם אחרי האוכל המשיך עמנואל לפנק אותי בכל מני דברים קטנים שאני "חייבת לטעום" אחד מהם היה פאפד - לחם דק עגול ופריך שמגיע כמו עיגולי נייר שמכינים על אש חשופה בתנור או בטיגון. הפאפד, מסביר עמנואל עשוי מקמח עדשים ומה שיפה זה שהוא מיוצר בתהליך ידני ביתי ע"י ארגון של נשים הודיות. חברות הארגון מגיעות למרכז מסוים ולוקחות משם קמח הן מכינות את הפאפד בביתן ומחזירות את התוצרת למרכז הן לא רק מקבלות תשלום על העבודה אלא גם חלק מהרווחים.

תוכניות לעתיד

הבית של רינה ועמנואל שוכן בשולי המושב על מדרון במקום שקט וירוק. במורד המדרון מקצה הגינה שלהם יש שטח גדול עם שלד של לול ישן השייכים למשק, אנחנו מתכננים, מספרת רינה, לבנות שם מרכז שלם עם מסעדה ומרפסת גדולה שצופה לנוף, חדרי טיפולים וחדר גדול לסדנאות, הבעיה היא שהשטח מוגדר כחקלאי וכרגע לא ניתן לשנות את הייעוד שלו.

ביקור אצל רינה ועמנואל במושב צפרירים (10 דקות מבית שמש) היא תמיד חוויה יוצאת דופן ומומלצת בחום, במקום לא מוכרים אלכוהול אבל אין התנגדות שתביאו אתכם.

כל ביקור , ארוחה הודית צמחונית / ארוחה הודית צמחונית אורגנית / סדנת בישול / שערים לתובנות חדשות / טיולים בחורש הטבעי וכו' מחייבים תאום טלפוני.
02-9921875

נכתב ע"י הילה אפללו (נטורופתיה)
מנהלת אתר חיים אורגניים
עוסקת במתן טיפול נטורופתי, הרצאות וסדנאות בתחום הרפואה הטבעית
בעלת קייטרינג ומעבירה סדנאות בישול בריא.
פרטים נוספים באתר האינטרנט:
www.hamasa-el.com
אי מייל : כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
טלפון : 052-3435558

 

 

בחזרה לדף הבית>>

 
< קודם
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים