organiclife.co.il
  דף הבית arrow תרבות אורגנית arrow ההסטוריה של התזונה arrow תזונה בהריון – מבט היסטורי ואנתרופולוגי
שישי, 20 אוקטובר 2017
 
 
תזונה בהריון – מבט היסטורי ואנתרופולוגי הדפס דואל
מאת אורי מאיר-צ'זיק   
הריון, הדברים הראשונים שעולים לראש כשחושבים על ההריון תמיד קשורים באוכל – בחילות, תשוקות לאוכל מסוים, הקאות... אמנם לי לא היו בחילות ולא הקאתי, אבל בהריון של אשתי אני הייתי זה שעבד קשה - אני, כמו כל גבר אמיתי, ניסיתי לספק לאשתי את האוכל הבריא והטוב ביותר עבורה ועבור העוברית ולמנוע מאשתי לזכור איפה לעזאזל היא שמה את הקופסא הכתומה של תוספי התזונה.

הידע הקיים היום אודות תזונה בהריון הוא רב ומגוון והדעה המקובלת, אפילו באקדמיה ה"קונבנציונאלית", היא ששיפור רמת התזונה של האם לעתיד מעלה את סיכויי ההצלחה בלידה ומפחית את הסיכון לתמותת תינוקות. למרות זאת, בדרך-כלל אין מתייחסים להריון כאל אירוע הדורש שינוי תזונתי כולל אלא כאירוע הדורש תוספות תזונתית בלבד. כמו בסוגיות תזונתיות אחרות, גם כאן ברצוני להציע נקודת מבט היסטורית ואנתרופולוגית המובילה לגישה כוללת שונה לתזונה בהריון.

המסורת
כבר בשנות השלושים של המאה הקודמת הזהיר החוקר ווסטון פרייס מהזלזול במסורות, שעדיין היו מיושמות בחברות פרימטביות, הקושרות את התזונה בתקופת ההריון עם בריאותו של הילוד. במחקרו גילה פרייס כי בכל חברה שחקר היה מזון ששימש באופן מיוחד עבור נשים הרות ואף עבור נשים שאמורות היו להיכנס להריון. מזון זה היה לרוב המזון המזין ביותר שנמצא זמין באותו האזור ובאותה עונת השנה. מזון שלרוב היה עשיר בחלבונים בעלי ערך ביולוגי גבוה, שומנים, ויטמינים ומינרלים. בשבטים באיים הפסיפיים, כאשר הייתה נכנסת אישה להריון היה מקיים ראש השבט טקס במסגרתו היה ממנה שני צעירים שתפקידם היה לספק לאישה מזון ייחודי מהים. באיי פיג'י האכילו את האישה ההרה בסרטן-עקרב מזן מסוים, בטענה שהוא מעודד לידת ילד מושלם מבחינה גופנית ומנטלית. האסקימואים והאינדיאנים החיים לחופי פרו סיפקו לנשים ההרות ואף לנערות בגיל ההתבגרות ביצי דגים. באפריקה נקטפו צמחי-מים מיוחדים שנשרפו ואפרם פוזר על מזונות האישה ההרה. במקומות נוספים, כמו שוויץ לדוגמא, נאכלו מוצרי חלב איכותיים בעונה בה המרעה הוא המשובח ביותר.

 

ההתפתחותנו הגנטית והקשר שלה להריון
נראה שלהתפתחות הגנטית של המין האנושי יש השלכות משמעותיות על מה שכדאי לנו לאכול בכלל, ועל תקופת ההריון בפרט. החוקר אנדרו פרנטיס מציע תיאוריה שהוא קורא לה - "הגן החסכני" (thrifty gene), המסבירה את הנטייה המובהקת של הגוף שלנו לצבור סוכרים ולאגירתם בתור שומן (כלומר – להשמין). נראה ש-99% מהזמן בו קיימים בני אדם הם חיו בחברה בה האוכל לא היה זמין בשפע לכל אורך השנה. כלומר – שרוב בני האדם, ברוב הזמן לאורך ההיסטוריה (וגם היום), חיו במציאות שאנחנו הינו מגדירים "מחסור". תקופות אלו יצרו העדפה ברורה להשרדותם של אותם אנשים שיכלו לצבור שומן עודף בתקופות של שפע כדי לשרוד בתקופות המחסור. אם נביט אחורה רק עד המקום באבולוציה שבו התנתקנו מהקרובים הקרובים אלינו ביותר אנו מביטים בכ-250,000 דורות של התפתחות או העדפה גנטית. זאת אומרת שמבחינה גנטית אנחנו מתוכנתים להשמין, כי רוב מי שלא היה מתוכנת להשמין לא שרד את תקופות החוסר. חוקרים שונים משתמשים בתיאוריה הזאת כדי להסביר את מגפות ההשמנה והסוכרת הפוקדות את העולם המערבי.
אבל בהריון משמינים כי יש תינוק, ושינויים הורמונליים, ו... אז איך כל זה קשור להריון? צאצאים ששורדים משמרים את הגנים של ההורים שהצליחו להרות וללדת אותם. באופן מפתיע ההסתברות של התעברות ליצור נכדים היא רק 0.0007 ל-1 (משמע שרק אחת מכל 7000 ביציות מופרות מייצרות אדם עם נכדים). מתוך כך, ההריון, היכולות ללדת והיכולת של התינוק לשרוד הם מרכיב בעל חשיבות מכריעה שהשפיע על ההתפתחות הגנטית שלנו

יש שני מרכיבים חשובים בשרידות העובר במהלך ההריון בתקופות-רעב:
1.יכולתה של האם (באמצעות טריק מטבולי) לחסוך אנרגיה בעבור עוברה, כדי שייוולד בגודל שיאפשר את הישרדותו.
2. יכולתו של התינוק לקחת אנרגיה מהאם עבור עצמו גם אם היא נמצאת בתת תזונה, בלי לפגוע ביכולתה להניקו לכשייוולד.

הגורמים שמסייעים להפיכת ההתעברות להריון תקין בתקופות הרעב הם אלה המעניקים לאם יתרון גנטי על נשים שאין להן את המנגנון הזה. כלומר – העוברים שישרדו הם אלה שהגנים שלהם מיטיבים לסייע להם בהשגת המטרה העיקרית של הגנטיקה בהריון – להשמין את העובר (שיוכל לחיות) ולהשמין את אימו (כדי שתוכל לשאת אותו ולהניק).

החוקר ג'יימס ניל קושר ל"גן החסכני" גם את התפתחות הסוכרת ההריונית ואת העובדה שבסוכרת הריונית נולדים עוברים גדולים במיוחד. סוכרת הריונית מתרחשת כאשר האם אינה רגישה מספיק לסוכר הנכנס למחזור הדם ולא מפרישה מספיק אינסולין בכדי שינתב אותו לתאי הגוף, לכן רמות הסוכר בדמה עולות מאוד והסוכר מגיע דרך הדם באופן ישיר לעובר ומזין אותו. הסוכרת ההריונית מופיעה אצל כ- 1-3% מכלל הנשים ההרות ובעיקר בנשים ממעמד סוציואקונומי נמוך, נשים שמנות ובמזרח התיכון ואסיה.

על-פי גישתו של ניל אפשר לראות בסוכרת ההריונית חיסכון של האם, המוותרת על חלק מהסוכר שקיבלה בתזונה עבור התינוק. שכן, הגורמים המשפיעים על מנגנון זה הם היכולת של האם לחסוך מעצמה סוכר ויכולתו של העובר לצרוך סוכר זה עבורו. ניל מאמין כי לגורמים אלו מקור גנטי. אם נביט אחורה בזמן נוכל אולי להעריך שהסוכרת ההריונית היוותה מנגנון שאיפשר לאם להוליד ילדים בתקופות רעב. מכיוון שאלו הם מנגנונים המתאימים למצב של מחסור, נוצרת בעיה כאשר הם פוגשים מציאות תזונתית של עודף סוכר, לה אינם מתאימים. במצב כזה עלול התהליך המטבולי לצאת מכלל שליטה ולפתח סוכרת הריונית. התיאוריה הזו מחזקת את הטענות לפיהן כל אישה הריונית צריכה לנהוג בתזונתה כאילו היא בסיכון לסוכרת הריונית.
תיאוריית "הגן החסכני" מסייעת בניסוח גנטי לבעיות תזונה מוכרות, אבל היא אינה נטולת פגמים, כמובן, ואין בה כדי להעניק הסבר שלם לכל התופעות.
כאמור, גופנו בנוי בצורה גנטית כך שיוכל לשרוד ולהעביר את הגנים שלו הלאה בעיקר בתקופת הרעב. אבל אנחנו בתקופת שפע. מכיוון שהכלי המרכזי להעברת הגנים-שורדי-הרעב הוא ההריון, נדרשת תשומת לב רבה לתהליך. חשוב לדעת כי רוב הפיסיולוגיה של ההריון, מבחינה גנטית, בנויה דווקא לתקופות של מחסור ולא של שפע ולכן חשוב מאוד לשים לב לתזונה – כמובן שלא לרעוב (!!) אך גם לא לאכול הכל בלא הגבלה (שימו לב – לא מדובר ביעוץ אישי, אלא בהבחנות כלליות!).

 תפקיד התזונה בהריון
גם ההיסטוריה הכתובה של ההתייחסות לתזונה בהריון וגם הידע המסורתי יכולים לספק לנו מסגרת מחשבתית שתסייע להבין את הצרכים התזונתיים בתקופת ההריון ואת השינוי התזונתי הדרוש. שילוב בין הידע ההיסטורי והמסורתי לבין הידע הקיים כיום לגבי הפיסיולוגיה של ההיריון והכרת התנאים התזונתיים ותנאי החיים המקומיים מאפשר סינתזה ויצירת מסגרת מחשבתית חדשה. חשוב לציין שאף הריון אינו דומה לרעהו ולכן המלצות תזונתיות צריכות להיות אינדיבידואליות ותלויות במצב האישה. מסיבה זו הנושא שאנו עוסקים בו הוא מסגרת ההתייחסות או הגישה המתייחסות לתזונת נשים בהריון ולטיפול בנשים בהריון באמצעות תזונה במבט כללי.
כמו שראינו בחלק הראשון של המאמר, כמות המזון הנצרכת במהלך ההריון לא חייבת להיות המרכיב המרכזי בשינוי התזונתי. איכות או סוג המזון הנאכל משמעותיים מאוד, בעיקר בחברה שלנו שבה לכמות המזון בדרך-כלל חשיבות גדולה יותר מאיכותו (ואז מנסים לפצות על זה בעזרת תוספי תזונה). המטרה המרכזית בתזונה לתקופת ההריון, על-פי ניתוח המידע המדעי הקיים כיום, היא הגברת יכולתו של הגוף לספוג את רכיבי המזון החיוניים להריון תקין. יש לצפות לירידות במינרלים וויטמינים בהריון, ירידות שנראות לא סבירות לפי מדדים סטנדרטיים של אדם לא הריוני ובשל כך מפחידות לעיתים את ה"ממסד". אך אין להתייחס להריון כמצב רגיל, וכמו שהוזכר לעיל הריון הוא מצב פיסיולוגי שונה ולו מדדים מיוחדים עבורו.
קשה מאוד לעמוד בפני פרץ ההמלצות הגורפות של הקהילה הרפואית לנטילת תוספי תזונה. גם אנחנו, במהלך הריונה של אשתי, נבהלנו לרגע מתוך מחשבה על בריאות ההריון ומיהרנו לקנות תוספי תזונה. בביקור אצל האחות, בו דיברנו על תוצאותיה של אחת מבדיקות הדם (שהיו תקינות לחלוטין להריון אך האחות התעקשה שיש בעיה בברזל), היא הודיעה לטלי שעליה ליטול כדורי-ברזל לפחות בכמות של כארבע טבליות ביום, היא התעקשה שגם זו כמות מועטה ביחס לכמות הברזל שהיא צריכה להעלות בשביל לידה תקינה. טלי אף נטלה לתקופה קצרה במהלך הריונה ברזל וחומצה פולית, אך לאחר בדיקה של תזונתה ודיונים רבים וממושכים בינינו, הפסיקה.
הברזל הוא אולי תוסף התזונה המקובל ביותר במהלך ההריון, בגלל ירידת ערכי הברזל בדם. זאת, למרות שלכולם ידוע שערכי הברזל בדם יורדים במהלך הריון ואף חייבים לרדת, ושאישה הניזונה מתזונה בריאה ונכונה צריכה תוסף ברזל רק במקרה שיש לה בעיה פתולוגית. הבעיה היא שכדי לצאת ידי חובה עולה כל הזמן הרף בו נחשבת ירידת ברזל למחסור פתולוגי ומקובל להמליץ על לקיחת תוסף ברזל כמעט לכל אישה. זה אינו דבר של מה-בכך, תוסף ברזל סינטטי לאישה בריאה יכול גם לעשות פעולה הפוכה כי בחצי השני של ההריון יעילות ספיגת הברזל עולה באופן משמעותי, אבל רק אצל נשים שאינן נוטלות תוסף סינטטי, המעלה באופן קיצוני את רמות הברזל במערכת העיכול ובדם.

תזונה נכונה היא חיונית לסיפוק מרכיבי מזון לעובר, אך לא פחות מכך - כדי לחזק את גוף האם והמערכת החיסונית שלה כך שתוכל להתמודד עם ההריון (והטיפול וההנקה אחריו). מבחינת גוף האם המטרה הראשונית היא התאמת הגוף למצב החדש. חברות רבות נהגו לשייך את הנשים בהריון לקבוצה הדורשת טיפול ותזונה מיוחדים, קבוצה בה נמצאו גם נשים מניקות וגם ילדים רכים. קבוצת אוכלוסייה זו קיבלה תזונה נפרדת ושונה משאר האוכלוסייה. בנוסף, בקבוצת הנשים ההרות נכללו גם הנשים המיועדות להיכנס להריון ולעיתים אף בעליהן.[1]

 קצת היסטוריה
גם בימי קדם היה עיסוק בפתולוגיות שונות בהריון המטרידות גם אותנו כמו: מניעת מומים בעובר, תשוקות שונות (craving), בחילות, תאבון או חוסר תאבון מופרז ועוד... בעיות שטופלו בעיקר באמצעות תזונה. התשוקות השונות שנחוות בהריון הן התופעה השכיחה והנחקרת ביותר. אצל נשים דרום אמריקאיות ואפריקאיות ידועה השתוקקות לחימר, אבל זה אינו מושא-התשוקה הנפוץ ביותר, מחקרים מראים ההשתוקקות הידועה והנפוצה ביותר היא דווקא לפירות. להערכתי, תשוקה זו נובעת מכך שבהיותנו ציידים לקטים תזונתו הייתה מורכבת בעיקרה מפירות. לתשוקה לחומרים שאינם מזון (החימר, למשל), קוראים פיקה (pica), והיא מיוחסת על-ידי חלק גדול מהחוקרים לחסרים תזונתיים.
אצל רופאים מוסלמים באימפריה הערבית בימי הביניים, היתה התזונה כלי מרכזי בטיפול בנשים הרות, רופאים אלו הושפעו מתורות התזונה והרפואה האיירוודית (ההודית) והיוונית הקדומות. ההמלצה המרכזית, החוזרת ונשנית בכתבים אלו היא: לא לאכול הרבה מידי, לא מעט מידי ולאכול מספר רב של פעמים ביום ובמנות קטנות. אך ישנן גם המלצות ספציפיות, שחשוב להדגיש שמתייחסות למזון שנהוג היה לאכול באותה התקופה. בין המזונות שלא רצוי להגזים בהם, נמצאים: יין, חזיר, דג, מלח, צלפים, זיתים לא בשלים, שעועית ירוקה, חומוס וסלרי. לא רצוי לאכול מזונות חמוצים, מרים או מתוקים מידי. חלק מהמזונות מומלצים הם: עוף, גדי(עם חומץ מענבי בר), מעט יין מדולל במים (המומלץ גם לתקופת ההנקה), בצל, חרדל, חבושים, רימונים, תפוחים חמוצים, ליים וביצים רכות. כנגד הקאות וגרגרנות מומלצת הליכה, אוכל לא מר מידי ולא מתוק מידי, יין לבן קל (בן חמש שנים) ולשתות באיטיות. כנגד צרבת מומלצים "שלוקים" קטנים של מים חמים, הליכות ארוכות והנחת צמר רך על הבטן. כנגד בחילה – אכילה של אוכל מתובל ועמילנים יבשים. לנשים גדולות הסובלות מבחילה מומלצים מאכלים חריפים ובראשם חרדל.
לפיקה (שהיא, כאמור, התשוקה לאכול דבר מסוים שאינו אוכל) מומלץ יין ישן מעט חמוץ, כמויות משקה מדודות. לפני הארוחה: זיתים כבושים עם לחם רך, מספר שקדים מרים, קמח עבה של שעורה במיץ רימונים, עולש, חסה, עוף לא שמן ולא חזק מידי, אף קיבה ורגלי חזיר ודג טרי.  אחרי הארוחה כדאי לאכול: צימוקים, רימונים ואגסים. כאשר יש סבל גדול עקב הפיקה מומלץ: דג כבוש, וצנוניות בדבש חמוץ (דבש בתוספת חומץ), מיץ רימונים, אגוז מוסקט. ולמשתוקקות לחמר כדאי לנסות שעועית מבושלת עם סוכר.
כמו-כן ממליצים הרופאים העתיקים לעשות אמבטיות תכופות בחודש התשיעי.

 סיכום
בחברה שלנו היום, עם כניסתה להריון מקבלת אישה לגיטימציה לאכול כל מאכל שליבה יחפוץ בו, ללא הגבלה, ומשלימה את החסרים הנוצרים באמצעות תוספי תזונה סינטטיים. גישה מקובלת זו היא בעייתית גם מבחינת כמות המזון, במיוחד הסוכרים, שאוכלת האישה וגם מבחינת איכותו. בעצם ראינו שבימי קדם המצב היה הפוך - הנשים היו מקבלות לפני ההריון ובמהלכו את המזון האיכותי ביותר הזמין, מזון טבעי שסיפק את מירב הויטמינים, המינרלים וחלבונים איכותיים. היום היא אוכלת שוקולד (בכמות שמספיקה לשניים, כמובן) ונוטלת כדורי-ברזל.
החוכמה המסורתית
(wise tradition) והידע האנתרופולוגי משרטטים לנו מסגרת בסיסית שונה מזו המקובלת, המורכבת משני קוים מנחים מרכזיים:

1. איכות - נשים צריכות לקבל את המזון האיכותי ביותר לאל אורך תקופת הפוריות שלהן, ובעיקר בתקופת ההריון וההנקה. (לא, שוקולד בלגי עם 70% מוצקי קקאו לא נחשב איכותי מספיק לצורך הענין, עוף אורגני – כן)

2. מידתיות - גם המידה חשובה. צריך לאכול לא הרבה מידי ולא מעט מידי. למעשה, אישה שמקפידה על עקרון האיכות כבר לפני שהיא נכנסת להריון, תדע לאזן גם בכמויות ותוכל לאכול לפי תחושות הרעב והשובע שלה.

מסגרת זו יכולה לסייע לנשים הרוצות להיכנס להריון, או שהן כבר בהריון, ומעוניינות לאכול בצורה שתאפשר להן לעבור הריון מוצלח ובריא. אך המידע המוצע פה משמעותו היא בעיקר ביצירת המסגרת. אך יציקת התוכן לתוך מסגרת זו אינה פחות חשובה. יציקת התוכן היא ההחלטה מה לאכול, כמה ואיך. ההחלטות האלו צריכות להתאים לאישה ולמצבה הבריאותי הספציפי והן משתנות מאישה לאישה.

חשוב להוסיף כי תזונה היא רק נדבך אחד בהתנהגות האישה במהלך ההריון, ישנם מרכיבים אחרים וחשובים לא פחות כמו – פעילות גופנית, אורח חיים ומצב נפשי.

 

 

כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה

www.mayerchissick.com


 

[1] אנו יודעים זאת כי בחברות מסורתיות החלה תזונה שונה כחצי שנה לפני החתונה.

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים