organiclife.co.il
  דף הבית arrow חקלאות אורגנית arrow מגדלים אורגניים arrow הגן האורגני של יוסי ושושנה
שלישי, 27 יוני 2017
 
 
הגן האורגני של יוסי ושושנה הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

Imageשני ההורים של יוסי נפטרו ממחלת הסרטן והוא עצמו סבל מאד מאלרגיות ומחלות חריפות שנטרלו אותו לשבועות שלמים. הוא קיבל כמויות גדולות של אנטיביוטיקה ובתוך תוכו הבין שמשהו אינו כשורה. התשובות שקיבל מרופאיו, הזכירו לו יותר ויותר את התשובות שקיבלה אימו בזמן שטענה שמשהו לא בסדר אצלה. כשגילו את הסרטן היה כבר מאוחר. יוסי החליט לא לחכות ופנה לטבעונות. השינוי היה קשה, אבל השתלם ומצבו הבריאותי הלך והשתפר.

במסגרת הטבעונות פגש באוכל האורגני ובשנת 1999 החל לגדל ירקות בעצמו. כשהציע לחבריו בקיבוץ שיגדלו ירקות ופירות אורגניים בכדי לשמור על בריאותם, הם לא גילו עניין רב. היום יש מספר משפחות בקיבוץ שקונות ירקות באופן קבוע, יש את ה"ביסטרו" - מסעדה שמציעה מספר מנות צמחוניות אורגניות שקונה מ"הגן האורגני" ואת "טבע הבשור" שקונה את רוב היבולים.

בעתיד, ישנה כוונה להרחיב את השיווק אל מחוץ לקיבוץ. כיום ה"גן האורגני" כולל 17 דונמים של ירקות המתפרסים על פני ארבע חלקות ולאחרונה ניטעו גם עצי תפוח ואגס. יוסי ושושנה (חברת קיבוץ בת 75 שמזמן יכלה לצאת לפנסיה), מכשירים, זורעים, מעשבים, מטפלים וקוטפים הכול בעצמם.

ImageImage

שיחת ההיכרות שלי עם יוסי נערכת בתוך המקרר האורגני הגדול -  מערכת העצבים, אליה מתנקזת כל עבודת הטפסים, ההזמנות, תכנוני הזריעה וכמובן הירקות שזה עתה נקטפו. משם אנחנו יוצאים לשדות. התחנה הראשונה היא החלקה הקטנה שליד הרפת - השטח הראשון שעיבד יוסי לטובת ה"גן האורגני". בירידה מהמכונית נפרשת לפנינו שורת סוללות אדמה מוקפת בסבך צמחי בר שמסתברת להיות המפעל הקטן של יוסי לקומפוסט. יוסי יודע להגיד בדיוק באיזה שלב של התהליך נמצאת כל גבעה ומתי הקומפוסט יהיה מוכן (התהליך כולו לוקח שנתיים).

 

לאחר מכן פונה יוסי אל תוך סבך העבות שמגיע בערך לגובה שלי ומצביע לעבר השדות. בהלכנו בסבך הוא שולף סלרי מתוך האדמה ואומר שמייק מהביסטרו מוכן להישבע שזה הסלרי הכי טעים שהוא מכיר. על עלי הסלרי הוא מראה לי חיפושית, "היא אוכלת את הכנימות", הוא אומר. "יש כאן מלחמה בין החיפושיות שמוצצות את הכנימות והורגות אותן לבין הנמלים שרוצות את ההפרשות המתוקות של הכנימות".

 

שורות שורות של חרדל, חסה רגילה ואדומה, סלרי, כרוב, מנגולד אדום וירוק, סלק ועוד, נראים קצת צפופים. יוסי אומר בחיוך שיש כמות גדולה ממה שהם מצליחים למכור, והתוצרת נערמת. מכאן הוא מצביע על שטח נרחב מכוסה בצמחי חוביזה ענקיים, מהם הוא קוטף את החוביזה לקציצות שמגיש מייק ב"ביסטרו".

 

לחלקה הרביעית קוראים "גן שושנה" על שמה של שושנה, אישה בת 75 בטרנינג וחיוך גדול. שניהם יחד בוחנים את שתילי הדלעת ומסבירים לי שכדי להקדים את גידולי הקיץ, פשוט מכסים אותם בניילון ואז הנביטה והצמיחה מהירים יותר, בלי שימוש בהורמונים. למראה התלהבותי מהדלעות שמגיעות למימדים של עד 30 ק"ג, מעיר יוסי שהוא אישית מעדיף אותן קטנות יותר, כי קשה לסחוב אותן. הדלעות מחזיקות מעמד חודשים בסככה מאווררת כל עוד לא חותכים אותן. ברגע שחותכים חייבים לאוכלן מיד.

את רוב השטחים מעבדים בצורה ממוכנת עם שימוש במתחחת וטרקטור, אבל חוץ מזה יש הרבה עישוב ידני. עשב, מסבירה שושנה, הוא צמח שאינו במקומו. ישנם עשבים שניתנים למאכל וכאלה עם תכונות מרפאות. להם הוא אינו מתאים, אבל זה לא עושה אותו רע לדבריה.

ImageImage

כשניסיתי לברר עם שושנה למה החליטה להיכנס להרפתקה האורגנית במקום לנוח וליהנות מהפנסיה, סיפרה שהיא עצמה החלימה מסרטן השד לפני 28 שנה. באותה עת לא הכירה את הרפואה המשלימה ועברה ניתוח, הקרנות וטיפול כימותרפי, שהצליחו להעלים את הגידולים מגופה, אבל עדיין רצתה לברר, לדבריה, אלו חוקים בטבע היא הפרה שגרמו לה לחלות.

מזון בריא ואורגני בפרט נראו לה חשובים לשימור הבריאות שלה. מטרתה הראשונית הייתה לשפר את בריאות המשפחה המורחבת היא מסבירה, כשהיא מתכוונת לחברי הקיבוץ. שושנה חובבת טבע מושבעת, הייתה בעברה מורה לטבע וניהלה מוזיאון לטבע בקיבוץ. באחד מטיוליה בשדות פגשה ביוסי בעודו עובד בגן האורגני. היא התעניינה במעשיו וראתה שהוא מגדל צנוניות. בגלל קרבתה לתחום, היא החליטה להצטרף אליו ואט אט נשאבה לעניין. "העיסוק בחקלאות אורגנית נותן לי סיפוק", היא מסבירה, "אני מרגישה שזה יעוד שלי להפיץ ולעודד צריכה אורגנית".

Image

"אחרי ההפרטה של הקיבוץ הכול נמדד לפי ההכנסה. שנינו טובים בגידול, אבל פחות בשיווק. יש כל הזמן הרגשה ששוחים נגד הזרם וחבל, כי המטרה לתגבר את החוסן הגוף של כולם ולא רק את שלנו", אומרת שושנה.

שושנה ויוסי, שניהם עוסקים בריפוי פרט לעבודה בחקלאות. יוסי עסק בעבר בטאי-צ'י, מטפל בשיאצו יומיים בשבוע ולומד את "עוצמת הרכות". שושנה לעומתו, מטפלת ברפלקסולוגיה ומספרת בגאווה שכל ארבעת ילדיה בחרו לעסוק במקצועות טיפוליים שעוזרים לזולת. אין ספק שמדובר בשני אנשים יוצאי דופן שהחליטו לחלוק את הריפוי המוצלח שלהם ואת ניסיונם עם אחרים.

ליצירת קשר: יוסי  050-7694560, שושנה  050-7476524 כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה

 

 
< קודם   הבא >
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים