organiclife.co.il
  דף הבית arrow תרבות אורגנית arrow ההסטוריה של התזונה arrow אורי מאיר צ'יזיק - מבשל היסטוריה
חמישי, 17 אוגוסט 2017
 
 
אורי מאיר צ'יזיק - מבשל היסטוריה הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

את הפגישה עם אורי קבעתי ממש במקרה בשעת ארוחת הצהריים, ואכן לא פעם הדברים הלא מתוכננים יוצאים המוצלחים והמהנים ביותר. לפני הביקור אצל משפחת צ'יזיק בכפר יהושע לא ממש ידעתי לקראת מה אני הולכת, מישהו שעוסק בבישול ובריפוי טבעי אורגני שהגיע למקום הזה דווקא בתור היסטוריון היה כל-כך יוצא דופן שלא יכולתי להתעלם מקיומו. זה היה ללא ספק הביקור הנעים, מעורר המחשבה, הטעים והמהנה ביותר שהיה לי באותו יום גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה אישית.

אורי קיבל את פני עם "משקה הבית" תערובת צמחים לחליטה שהיה טעים להפליא וגם עזר לי עם הצרידות הפתאומית שהופיע בבוקר אותו היום, מלאנו את הספלים וישבנו במטבח הבית לדבר.
אורי עוסק בתזונה מכמה היבטים מרתקים:
יועץ תזונתי – מטפל באנשים ברפואה הטבעית, הוא מעיד על עצמו שהוא אוטודידקט שרכש ידע רב על ריפוי טבעי באמצעות ספרים והשתלמויות, את ההתמחות שלו עשה אצל תזונאי ידוע שם.
עוסק בחינוך – מלמד קורס בשם "השפה, הפילוסופיה וההיסטוריה של התזונה" במדיקולג' (המכללה למנהל חיפה) קורס הפתוח לקהל הרחב פרטים באתר
www.medicollege.org.il או ישירות מול אורי, וכן מעביר הרצאות וקורסי בישול טבעי / בריא.
עוסק בחקר ההיסטוריה של התזונה – מתוך הבנה שאם אנשים יחשבו על האוכל שלהם, יכירו את המקורות שלו, את מקור השם שלו ואת תפקידו בהיסטוריה הם יאכלו בריא יותר.
כל הרקע ההיסטורי הופך את עניין האוכל למעניין יותר, אורי מבשל אורגני ואין בבית חומרים משמרים, הוא מלקט מזון בעונות המתאימות, אופה יחד עם אשתו המקסימה טלי ככרות לחם שאור מקמח מלא אורגני אמיתי. (הם אופים לחם לצריכה עצמית וגם לחלק מהשכנים), הוא כובש כל ירק או פרי שרק אפשר בעצמו, עושה את הזיתים לבד, את התיזה שלו במסגרת התואר השני בהיסטוריה באוניברסיטת חיפה , כמה מפתיע, הוא עושה על שימור מזון: איך שימרו מזון לפני 5000 שנה ומה אפשר ללמוד מזה לגבי אורח החיים והתזונה שלנו היום.

איך כל העיסוק הזה בתזונה התחיל?
טלי ואני תמיד השתדלנו לאכול בריא, הסביר אורי כשהוא מספר על השהות שלהם בארה"ב. אורי היה מנהל העבודה של חווה אורגנית בהרי הרוקי במקום קטן בשם פיונייה בקולורדו, מה שהיה מיוחד בחווה זו שיטת ההשקיה "השקיה באמצעות הצפה" של מטעים. זה אחד הדברים הקשים פיזית ומחשבתית שעשיתי בחיים שלי, זה נשמע פשוט אבל מאד מורכב, מציפים תעלות החפורות באדמה (דפנות התעלות אינן מצופות ) משני צידי העצים, צריך שהמים יתחלקו באופן שווה בכל חלקי התעלה גם המרוחקים ביותר אבל צריך למנוע הצפה של השטחים שגובלים עם קצה התעלות, אורי וטלי חיפשו עבודה, התחילו לעבוד בחווה, בהדרגה נשכרו עובדים נוספים ותוך שבוע הפך אורי למנהל העבודה, העונה בחווה נמשכת חצי שנה ואז הכל מתכסה בשלג. במהלך שהותם בארה"ב נכנסו השניים לחנות ספרים יד- שנייה בסן-דייגו, ספרים הסביר לי אורי הם האהבה הגדולה ביותר שלנו, הדבר היחיד שמבוטח אצלנו בבית היא הספרייה. אורי רכש ספר שנקרא “ Food In History / Reay Tannahill” אז כבר היה אורי אחרי התואר הראשון בהיסטוריה, הוא קרא את הספר בשקיקה וכשסיים הודיע לטלי שזה מה שהוא רוצה לעשות בחיים. העיסוק הוא לא רק בהיסטוריה אלא גם בפוליטיקה של המזון – למה ממשלות מעודדות צריכת קמח חיטה לבן או מוצרי חלב (באמת למה?)
אחרי שסיים את הספר קנה מיד ספר נוסף :
(“ History of Food / Maguelonne Toussaint – samat”) הלך ללמוד תזונה טבעית במדיקולג' ובמקביל התחיל ללמוד באוניברסיטה לתואר שני.

אורי מסביר את ההבדל שבין ההיסטוריה של האוכל לבין ההיסטוריה של התזונה : איך התפתחה מערכת העיכול, הרפואה התזונתית, ועיבוד המזון – איך עיבדו את המזון ושמרו עליו, במחקרו מתרכז אורי במזרח התיכון, כי זה נושא ראשוני וכמעט לא נחקר. אורי מקנה חשיבות רבה לאוכל מקומי ולשיטות העיבוד המקומיות המתאימות לאותו מזון, באנתרופולוגיה תזונתית עוסקים לא פעם בהעברת גידולים מסוימים ממקום אחד לאחר, במקרים רבים בהם לא העבירו גם את שיטות העיבוד המקומיות שמיצו והעלו את הערך התזונתי של המזון ובשל כך נגרמו נזקים ומחלות. דוגמא לכך היא העברת התירס מאמריקה למקומות אחרים שגרמה למחלת הפלגרה (מחלה הנגרמת בגלל חוסר בוויטמין B3 ). באמריקה תהליך עיבוד התירס היה כרוך בהשריה של התירס בתמיסת אבן גיר שפרקה את החלקים הבעייתיים והפכה את הוויטמין B3 המצוי בתירס לזמין ובכך מנעה את היווצרות המחלה.
הדוקטורט של אורי מתוכנן להיכתב בנושא רפואה תזונתית בארץ ישראל, אורי לומד ערבית במרץ לצורך העניין, על מנת שיוכל לקרוא בצורה בלתי אמצעית את המקורות הכתובים בערבית עתיקה. אורי השקיע עשרות שעות מזה מספר חודשים על מנת ללמוד ולשפר את היכולת להתמודד עם הערבית הלא פשוטה וטוען כי צפויה לו דרך ארוכה עד שיגיע לרמה שהוא צריך.

אני מכירה אנשים רבים שלמדו תזונה בהיבטים שונים במסגרות שונות, שאלתי, למה בעצם לעשות את זה במסלול האקדמי?
מהרבה סיבות הסביר אורי, בגלל הצורך בהכרה בארץ ובעולם, זה מאפשר יצירת קשר עם אחרים שחוקרים תחומים משיקים או דומים שיכולים לעזור, הכלים שיש באקדמיה מהווים יתרון עצום ומאפשרים גישה למאגרי מידע אוניברסיטאיים בכל העולם, מאפשר הזמנת והשאלת ספרים מספריות ברחבי העולם ועוד
עוד מוסיף אורי ואומר, ללמידה עצמית יש חשיבות אבל זה לא מספיק לי – האקדמיה היא הדרך הנכונה והמתאימה בשבילי, אני כבר כותב מאמרים שיתפרסמו בכתבי עת בעולם, העולם אקדמי מאפשר לי יצירת רשת קשר בינלאומית, נותנת לי מסגרת וזמן ולא פחות חשוב הנחיה והדרכה מאנשים מקצועיים ומנוסים ממני. בעתיד השאיפה היא שהאקדמיה תסייע גם מבחינה כלכלית באמצעות מלגות ותקציבי מחקר.
אין כיום מי שעוסק בהיסטוריה של התזונה בארץ, אז בנינו באוניברסיטת חיפה קונסטלציה מתאימה וזכיתי כמובן במסגרת זו במנחה המדהים ד"ר אפרים לב שאני מאד מעריך ולומד ממנו הרבה.

שאלתי: איך אתה רואה את עצמך בעוד 5-10 שנים?
אורי עדיין רואה את עצמו מעל הסירים מבשל ומלמד, מטפל וחוקר.
רואה את עצמו גר עם טלי וילדיהם בבית קטן עם שטח אדמה בשאיפה לגדל ירקות אורגניים לצריכה הביתית ולקיים אורח חיים טבעי וקרוב.
כשהתיישבנו לאכול הצטרפה אלינו טלי כשהיא בשבוע ה- 40 להריונה ואולי אפילו יולדת בזמן כתיבת שורות אלה, ההיריון גרם לשניהם להתעניין בתזונה לנשים בהריון במסורות ואורי הבטיח לחלוק עם גולשי חיים אורגניים את המידע המרתק (אבל קודם הוא צריך להתאמן קצת בתפקיד האבא אותו יתחיל למלא בקרוב), ובינתיים הם סיפרו כי נשים היו משנות את התזונה שלהם כחצי שנה לפני הנישואין, כלומר נשים היו מכינות את הגוף שלהן לקראת ההיריון , נשים בהריון קיבלו את המזונות הכי מזינים. היום אומרת טלי בחיוך המצב הוא בדיוק הפוך, היום יש לנשים בהריון לגיטימציה לאכול הכל, ובכמות בלתי מוגבלת בלי להתחשב בערך התזונתי או הבריאותי של המזונות.
אורי הכין סלט ירוק מעולה עם עלי סלק בר ועולש בר שליקט בעצמו בשדה, בצל לימון סומק עוד תבלינים, וקרוטונים משאריות לחם השיעור של שבוע שעבר שיצרו יחד סלט מרענן וטעים מעין כמוהו.


בהמשך אכלנו מרק ירקות עשיר ומהביל עם בצקיות עם עשבי תיבול שהיו טעימות ומשביעות , בקיצור ארוחת בריאות טעימה ומזינה שנאכלה, אני חייבת לציין בחברה נעימה שתרמה לערכו התזונתי של האוכל לא פחות.
אורי מעביר שיעורי בישול בדרך כלל בימי שישי פעם – פעמיים בחודש במטבח הבית בכפר יהושע, מגיעים בממוצע 10 משתתפים ובכל מפגש לומדים משהו חדש, שיעור הבישול כולל רקע היסטורי, סיפורים וכמובן הסברים והדגמות פרקטיים לאופן ההכנה וההגשה של המזון.
בפוריה יש קורס פרטי נוסף לקבוצה של 14 אנשים שנפגשים פעם בחודש כבר כמעט שנתיים.
ולאחרונה החלה מתגבשת קבוצה דומה בזכרון יעקוב והיא עדיין פתוחה למצטרפים חדשים.
אחרי שטעמתי ממעשה ידיו ושמעתי את הסיפורים וההסברים אני בטוחה ששיעורי הבישול במחיצתו מרתקים וטעימים לא פחות.

לפרטים אורי מאיר – צ'יזיק
טלפון : 04-9533012 או 052-2976638
אי מייל :
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
אתר אינטרנט :
http://www.mayerchissick.com

 

 נכתב ע"י הילה אפללו (נטורופתית)
מנהלת אתר חיים אורגניים
עוסקת במתן טיפול נטורופתי, הרצאות וסדנאות בתחום הרפואה הטבעית
בעלת קייטרינג ומעבירה סדנאות בישול בריא.
פרטים נוספים באתר האינטרנטwww.hamasa-el.com :

אי מייל : כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
טלפון : 052-3435558

 

 
< קודם
Advertisement
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
Advertisement
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים